Live blog med den nya sosse-högerns främste tänkare – Stig-Björn Ljunggren

Vi bloggar idag live från baren högst upp i Kaknästornet: Där kan vi anlägga det rätta von-oben-perspektivet på Stockholmarna – och betrakta t.o.m. de villaägare i Södra Ängby som svikit Partiet, samtidigt som vi sippar på vår machiato. Med mig har jag den nya sosse-högerns främste tänkare Stig-Björn Ljunggren som fått specialtillstånd att puffa på en av de feta cigarrer som hans sponsorer förser honom med. Nu skall vi ge högerns tangentbordsmatadorer en rejäl salva från vänsterflanken. Välkommen, Stig-Björn!

SBL: Tack

Frågeställningen för dagen är SSU-ordförande Jytte Gutelands förslag att sätta en 30-årsgräns för inträde i politiska församlingar – dvs man får inte komma in förrän EFTER 30. Då kommer inga unga begåvningar att se Partiet som en framtida försörjningsplattform, utan skaffar ett liv innan de går in i politiken. Jytte, själv nyligen fyllda 31, ser detta som en möjlighet till föryngring eftersom vilken 40-åring som helst är yngre i sinnet än en heltids-SSUare efter några år inom politiken.

SBL: Problemet är ju som sagt att många äldre är yngre och tvärtom. Men det är ofta för sent att upptäcka vem som är vem. När man väl gjort det kanske de blivit döa. Eller börjat bli döa.

Du tror inte att det finns risk att förslaget alienerar de unga väljare där partiet har ett starkt stöd idag?

SBL: Kanske tvärtom, det stöter ut yngre politiskt intresserade på nätet, där många redan idag har sitt engagemang. Politisk aktivitet behöver ju inte gå genom partierna eller deras ungdomsförbund.

Skulle detta vara förenligt med grundlagen?

SBL: Det räcker med att man ändrar villkoren för statsbidrag och andra mer indirekta dusörer från det allmänna – genom att ha en åldersgräns går det att tvinga partierna till detta, eftersom de är helt beroende av staten.

Ungefär som du själv är beroende av cigarrer?

SBL: Jag är inte beroende av cigarrer på samma sätt dock. Dessutom, när jag puffar så går ju en slant till statskassan. Så är inte fallet när det gäller partierna.

Andra yngre krafter i Partiet som exempelvis Ardalan Shekarabi, håller på att avsluta sin avhandling inom juridik vid samma Uppsala Universitet som du själv gick. Vi skulle väl se mer av detta med Jyttes förslag. Vore det verkligen en fördel för politiken om de aktiva har en mer gedigen utbildning och arbetslivserfarenhet?

SBL: Jag ser framför mig hur socialdemokratin i framtiden blir en samlingsplats för folk som disputerat. Thomas Bodströms exempel vittnar ju om hur partiet ser till att knyta nya fräscha förmågor till sig. Folk som såväl skriver böcker och som spelat i allsvenskan.

Hur ser din egen framtid ut i partiet? Hur aktiv är du?

SBL: Jag har blivit erbjuden en heltidstjänst som fri tänkare i den nya organisationen men tackade nej eftersom det är cigarrökningsförbud på rummen. Jag har min självständighet att tänka på.

Med detta avslutar vi live bloggen och tackar Stig-Björn Ljunggren för många kloka ord. 

SBL: Tack själv. Jag ställer alltid upp när det gäller att förnya Partiet. Vart skickar jag fakturan?

4 kommentarer Lägg till

  1. Vilken ska ha fakturan nu då?

  2. Sven-Erland skriver:

    Ja, vad bra att du hörde av dig. Fakturan skickar du till Stefan Stern, som vanligt. Men vore det inte bättre om jag i stället skickade över en låda Cohiba Behike som jag snodde på Carl Bildts tjänsterum när vi var uppe på UD häromdagen?

  3. Om det är den där lådan som jag och Calle börjat på så kan det va, den hade han och kubanerna redan plundrat. Men är den oöppnad så skicka gärna. Eller be Mona ta den när hon kommer förbi.

  4. Denize skriver:

    Det var ju jättebra förslag! Det känns skönt att ha en stor tänkare i Rörelsen, eller alltså två tänkare eftersom både Stig-Björn och Jytte är vassa och framtidsinriktade. Det här passar precis till mottot Förnyelse, Men Inte Förändring. Eller var det Inte Föryngring? Eller var det inte Förnyelse heller? Jag kommer inte ihåg, men har Partiet sagt det så är det bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s