Ship to Vaza – Live blog med Carl Bildt

Vi bloggar idag live från baren högst upp i Kaknästornet: Där kan vi anlägga det rätta von-oben-perspektivet på Stockholmarna – och betrakta t.o.m. de villaägare i Södra Ängby som svikit Partiet, samtidigt som vi sippar på vår machiato. Med mig har jag utrikesminister Carl Bildt som fått specialtillstånd att twittra och skriva på sin blogg under samtalet. Nu skall vi ge högerns tangentbordsmatadorer en rejäl salva från vänsterflanken. Välkommen, Carl Bildt!

CB: Tack – och låt mig få inleda med att berätta vilken ära det är för er att ha mig häRR.

Frågeställningen för dagen är MUF-ordförande Niklas Wykmans förslag att sända iväg Ship to Vaza, en politisk aktion med syfte att bistå den svensktalande minoriteten i finska Vasa – men låta skeppet förlisa en nautisk mil från Skeppsholmen i Stockholm, som en hyllning till Vasas grundare Karl IX och vår gemensamma finlandssvenska historia.

CB: Det är en vanlig missuppfattning att Karl IX grundade Vasa. I själva verket så….

…..vilket jag har hävdat hela tiden. (Reds anm: Svaret kortas ned av utrymmesskäl)

Många menar att förslaget bara är ett skamlöst utnyttjande av en förtryckt minoritet – i syfte att vinna sympati hos de unga väljare som idag stödjer Partiet.

CB: Det äRR faktiskt så att Österbotten är ockuperat. En ockupation skall ockupation kallas.

Hur ser du själv på Sveriges relationer med förtryckarstaten Finland och de begränsade rättigheter som den svenska befolkningen i Österbotten har?

CB: Jag har mycket goda personliga RRelationer med Finlands utrikesminister Alexander Stubb – när vi träffades senast fick jag en låda utmäRRkta cigarrer av märket Cohiba Behike, som han tydligen snott av Stig-Björn Ljunggren.

Kommer du att ta upp frågan i Ministerrådet?

CB: TRRor du verkligen att jag har tid att sitta och twittra i Ministerrådet? Nej, jag sitter med i de grupperingar där de verkliga besluten fattas.

Sverigedemokraterna menar att dessa svenskar numera är att betrakta som utlänningar – och därmed bör stanna där de är, såvida inte rikets östra halva införlivas i Sverige – då de också skall stanna där de är, men i Sverige. ”återerövra finland inom Sveriges gränser” som Åkesson kallar det.

CB: VeklingaRR som inte ens klarar av att utmanas av kristna värderingar kanske böRR tala med viss ödmjukhet om vårt anrika förflutna och våra hjältemodiga KaRRoliner.

Med detta avslutar vi live bloggen och tackar Carl Bildt för många kloka ord.

CB: Tack själv. Jag ställer alltid upp när det gäller att förnya Partiet – gud skall veta att ni behöver all hjälp ni kan få.

2 kommentarer Lägg till

  1. Fast det där ”SBL” på slutet begriper jag inte. Var jag med när ni snackade?

  2. Sven-Erland skriver:

    Din andliga närvaro var påtaglig – eller så var det bara cigarröken som de inte hunnit vädra ur….tack för påpekandet hursomhelst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s