Live blogg med nätelitismens främste tänkare – Alexander Bard

Vi bloggar idag live från baren högst upp i Kaknästornet: Där kan vi anlägga det rätta von-oben-perspektivet på Stockholmarna – och betrakta t.o.m. de villaägare i Södra Ängby som svikit Partiet, samtidigt som vi sippar på vår machiato. Med mig har jag nätelitisten och tänkaren Alexander Bard som fått specialtillstånd att bryta mot barens dress code och bära…ja, ni förstår…under samtalet. Nu skall vi ge nätets underklass en rejäl salva från Parnassós Websaliensis. Välkommen, Alexander.

AB: Tack.

Frågeställningen för dagen är den analys av nätet som Jimmie Åkesson utfört baserat på den franske sociologen Pierre Bourdieu. Åkesson menar att nätet kan analyseras i termer av Bourdieus begrepp om kapital, där det ekonomiska kapitalet tillhör modebloggarna, de tonårstjejer som är de enda som blir lästa på nätet – och därför genererar pengar. Det kulturella kapitalet på nätet är i fritt fall, hävdar Åkesson, eftersom t.o.m. hans egna väljare, som knappt kan skriva, tillåts pladdra på i Fejjan och på bloggar. Det sociala kapitalet, menar Åkesson, har aldrig funnits på nätet – bara oändliga vänlistor med folk som ingen känner. Åkessons analys mynnar ut i att det framförallt är det symboliska kapitalet som är av värde på nätet – och att Sverigedemokraterna därför utgör den nya näteliten: ”Vad man än tycker om Sverigedemokraterna – symbolladdat är det i alla fall!”.

AB: Åkesson har helt rätt om underklassifieringen av nätet – och att detta borde analyseras av sociologer: Pierre Bourdieu, om han hade levat, hade skoningslöst visat på hur det samlade kulturella kapitalet på nätet minskar som värdet på ett amerikanskt sub-prime-lån. Men den enda INTELLIGENTA slutsats man kan dra av detta är att det finns ett politiskt vakuum – det saknas ett sant liberalt parti i det svenska politiska landskapet.

Beroende på perspektiv kan man antingen hävda att liberalismen segrat och dominerar det politiska landskapet – eller att liberalismen blivit överflödig och ersatts av socialdemokrati. Vilken –ism befinner sig egentligen i kris idag?

AB: Framförallt är det zoroastrismen – sedan jag övergivit den till förmån för mithraismen.

Av de 10 mest lästa bloggarna är hälften främlingsfientliga, kopplade till SD – och den andra halvan är modebloggar. Kan Åkesson ha rätt i sin slutsats att nätets underklassifiering gynnat framförallt Sverigedemokraterna?

AB: Detta är första gången som vi ser en sådan exempellös framgång för en grupp illitterata dårar, men det är viktigt att vi skiljer på om vi betraktar Åkesson som sociolog eller filosof. Som filosof har han redan nått ryktbarhet långt utanför Sillhövda socken i Blekinge, men som sociolog har han mycket att lära om nätets stratifiering. Vi inom nätokratin ser med totalt förakt på webbens underklass – deras sär skrivningar, lollande och felaktiga hantering av smileys.

Men detta nätproletariat har trots allt rösträtt. Är din slutsats att Sverigedemokraterna kommer att växa?

AB: Nej, det tror jag inte. SDs väljare är vana att titta på dokusåpor – och vid nästa val kommer partiet att vara inne på sin åttonde säsong, en tidpunkt då även de mest framgångsrika såporna brukar läggas ned. Men du tar upp ett angeläget problem: Liberalismen förutsätter bildade medborgare, en medveten medelklass som bas – och någon sådan finns inte i Sverige idag. Ja, utanför Liberati. Det är framförallt därför vi vill införa evidensbaserad liberalism – den underklassiga medelklassen förstår inte ideologiska argument, man behöver empiriska fakta att slå den i huvudet med.

Med detta avslutar vi live bloggen och tackar Alexander Bard för många kloka ord.

AB: Tack själv. Jag ställer alltid upp när det gäller att förnya Partiet – även om ansträngningen naturligtvis är dödfödd.

2 kommentarer Lägg till

  1. Denize skriver:

    Hmm, han verkar inte ha nått samma insikt som KKIII, att väljarna är en skock ouppfostrade egoister som tänker på sitt eget bästa och måste disciplineras och fostras. Eller jo, säkerligen håller han med om att väljarna är egoister, men han surfar på vågen istället för att, i sann socialistisk anda, vända floden tillbaka till Partiet.

    1. Sven-Erland skriver:

      Dessa liberaler – vad vet de om att agitera och förflytta berg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s