Live blogg som bjuder till

Vi bloggar idag live från baren högst upp i Kaknästornet: Där kan vi anlägga det rätta von-oben-perspektivet på Stockholmarna – och betrakta t.o.m. de villaägare i Södra Ängby som svikit Partiet, samtidigt som vi sippar på vår machiato. Med mig har jag moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten som fått specialtillstånd att fritt ta för sig i baren under samtalet. Nu skall vi ge högerns tangentbordsmatadorer en rejäl salva från vänsterflanken. Välkommen, Sofia!

SA: Tack – är det här argentinska blasket det enda gratisvin man hittar här i baren? När jag var hos Vattenfall häromdagen fick jag en Château Haut-Brion 82:a.

Frågeställningen för dagen är Claes Sandgrens, ordförande för Institutet Mot Mutor, förslag att riksdagsledamöter inte skall tillåtas lämna plenisalen när riksdagen väl öppnat – eftersom de då kan bli utsatta för otillbörlig påverkan. Genom att de tillbringar både dagar och nätter på sin plats i kammaren så eliminerar man risken för korruption.

SA: Från moderat håll är vi mycket skeptiska till detta, eftersom vi räknar med att vinna majoritet för våra förslag genom att minst 4 vänsterpartister kommer att befinna sig på toaletten vid omröstningarna.

Sandgren menar att förslaget skulle motverka risken för korruption – är inte det önskvärt?

SA: Jo, men knappast nödvändigt. Det enda dessa vänsterpartister skulle bli bjudna på är en biljett till Folkets Bios söndagsmatiné med någon mexikansk dokumentärfilm.

Sannolikt anser väl Sandgren att makt korrumperar och avser framförallt riksdagsledamöter från de partier som sitter i regeringen.

SA: ??

Ja, representanter för Alliansen alltså.

SA: Nu förstår jag inte hur du menar.

Vänsterpartister har ju ett mycket begränsat inflytande. Är det inte riksdagsledamöter från Alliansen och kanske framförallt ditt eget parti som olika lobbygrupper strävar efter att påverka?

SA: Struntprat, vi inom högern har det alldeles för gott ställt för att kunna köpas för småsummor – det är sossar och vänstertomtar man kan köpa för glaspärlor och eldvatten.

Med detta avslutar vi live bloggen och tackar Sofia Arkelsten för många kloka ord.

SA: Tack själv. Jag ställer alltid upp när det gäller att förnya Partiet – men om jag fortsätter som hittills så kanske ni inte behöver förnya er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s