Min låtsasvalanalytikerkollega Mållgan

Här live-bloggar Mållgan Johansson och jag uppe i det blå

Vi bloggar idag live från baren högst upp i Kaknästornet: Där kan vi anlägga det rätta von-oben-perspektivet på Stockholmarna – och betrakta t.o.m. de villaägare i Södra Ängby som svikit Partiet, samtidigt som vi sippar på vår machiato. Med mig har jag min låtsasvalanalytikerkollega Mållgan Johansson som fått specialtillstånd att snabbt lämna intervjun om Östros skulle dyka upp. Nu skall vi ge högerns tangentbordsmatadorer en rejäl salva från vänsterflanken. Välkommen, Mållgan!

MJ: Tack – jag vill inleda med att säga att det är ett taktiskt misstag att sitta här i Kaknästornet. Hade vi bara live-bloggat närmare folket så hade Partiet vunnit valet.

Frågeställningen för dagen är ditt uttalande att socialdemokraternas rekorddåliga val har kastat in partiet i ”en allvarlig situation” som kräver ”extraordinära åtgärder”.

MJ: Ja, det satt långt inne att komma till denna slutsats, men vad skall man göra när Partiet gjort sitt sämsta val sedan Gustav Vasa införde den allmänna rösträtten.

Vilka är då dessa ”extraordinära åtgärder”?

MJ: Att skylla allt på Östros naturligtvis.

Hur menar du nu – Östros var visserligen med i valrörelsen, men uppfattades väl knappast av väljarna som den tongivande ideologen?

MJ: Partiet förlorade riksdagsvalet till följd av att Thomas Östros gjorde flera taktiska misstag. Det har jag upprepat så många gånger i eftervalsanalysgruppen att de till slut tröttnat och accepterat förklaringen.

Taktiska misstag – vad tänker du på nu?

MJ: Han sa ju emot Anders Borg! Man kan inte vinna val i Sverige genom att bli osams med Borg.

Men är inte en skuggfinansministers roll att agera opposition?

MJ: Men det blev ju för mycket opposition, Östros förhandlade ju med Ohly så att vi fick ett rödgrönt block. Han gick ju på som en ångvält och kom i mål med förhandlingarna. Tanken var ju bara att Mona skulle kunna lugna Partiets vänsterflygel – och Ohly fälla några planekonomiska yttranden och anklaga Partiet för svek. Inget mer. Det var Östros koalition som förlorade valet. Mona, vår partiordförande, Sveriges rättmätiga statsminister, hade ett starkt förtroende hos folket. Vår storstadsvänliga politik tilltalade den urbana medelklassen – med undantag för själva innehållet i våra förslag som återinförd fastighetsskatt och höjd bensinskatt.

Men om väljarna inte uppskattar innehållet i era förslag är det väl svårt att vinna val – med eller utan Östros.

MJ: Utan Östros går det alltid lättare att vinna val. Uppenbarligen fungerade inte vårt trick att köpa pensionärsröster med löften om sänkt skatt heller. Vi kompenserade ju våra politiska förslag genom att trumma in hårresande exempel på följderna av alliansens skattesänkningar för de rika, genom hårda anklagelser om allianssympatisörernas bristande moral – men inte ens detta fungerade.

Med detta avslutar vi live bloggen och tackar Mållgan Johansson för många kloka ord.

MJ: Tack själv. Jag ställer alltid upp när det gäller att förnya Partiet – eller i alla fall att framstå som en förnyare så att jag inte dras med i den Exodus som kommer att följa.

3 kommentarer Lägg till

 1. Gubben skriver:

  Vilken blixtrande klarsyn:
  ”en allvarlig situation” som kräver ”extraordinära åtgärder”.
  Men passar inte detta Östros. Egentligen. Han brukar ju tycka att det mesta är ”djupt och synnerligen allvarligt”.
  Undrar om det inte är dags för en Östros som ledare för vårt stolta men lite sargade rörelse. RÖRELSE? Måste man kalla nått som stått stilla så länge för ”rörelse”. Ska fundera på nåt bättre!

  1. Sven-Erland skriver:

   Du har rätt – de stationära krafterna låter bättre. Och att den egoistiska högern är anti-stationär förstår ju vem som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s