Valanalysen – eftersnacket

Vi har i dag en extrainsatt live blog från baren högst upp i Kaknästornet: Med mig har jag min låtsasvalanalytikerkollega Mållgan Johansson, samt partisekreterare Baylan, som inte är med i samtalet, men är redo att träda fram och tysta diskussionen om den skulle ta fel riktning. Välkommen, Mållgan!

MJ: Tack – jag vill inleda med att säga att det är helt rätt att sitta här i Kaknästornet. Efter att ha ägnat så mycket tid i går åt att förklara varför väljarna vänt oss ryggen så känns det skönt att få vända dem ryggen – och betrakta dem så här von-oben.

Frågeställningen för dagen är din presentation av kriskommissionens valanalysgrupps rapport  om orsakerna till det socialdemokratiska valnederlaget.

MJ: Ja, jag känner att jag behöver prata ut om detta. Sven-Erland, om jag lägger mig här på soffan så kanske du kan sitta på en stol snett bakom.

Vilken är din sammanfattande beskrivning av rapportens slutsatser?

MJ: Herregud, hela rapporten är ju en sammanfattning. Ynka 45 sidor – hur skall vi få plats med alla fel som vi gjort under valrörelsen, ja hela mandatperioden, i en sådan pamflett?Ja, enligt många började Partiet sin räcka av  misstag vid kårhusockupationen på sexiotalet, när de flesta av oss knappt var födda.

Vad är det som du anser saknas?

MJ: Ardalan och Anna satt ju och censurerade rapporten med replace-funktionen i Word sista kvällen.

Censurera – det är ett allvarligt ord. Menar du att ni inte är överens om slutsatserna?

Ja, naturligtvis. Har du läst rapporten? Den beskriver utförligt vad som hände, men säger inget om varför Partiet går kräftgång, inget om de bakomliggande faktorer som påverkat valmanskåren. Vi förlorade riksdagsvalet till följd av att Thomas Östros gjorde flera taktiska misstag – vilket jag hade tydligt visat på vid inte mindre än sju ställen i rapporten. Men nu – nu är Östros inte ens nämnd!

Om vi skulle ta och höja blicken – bortom det eventuella ansvar som Östros har…

MJ: Ska du börja nu också!.

Låt oss lämna Östros och titta på vad ni faktiskt kommit fram till i rapporten.

MJ: Bortser man från att det utan Östros alltid går lättare att vinna val så är analysen knivskarp: Vi klargör att det var rena turen att Alliansen vann valet. Trots att regeringen grovt misskött sig så kunde de skylla allt på den finansiella krisen. Alla vet ju att Sverige egentligen drabbats hårdare än något annat land! Jag pratade senast i går eftermiddag med Veronica om detta, som höll med mig helt och fullt.

Men krisen inträffade trots allt under mandatperioden och många väljare kände förtroende för regeringens hantering av den. Och ett mindre förtroende för den rödgröna koalitionens potentiella förmåga att regera.

MJ: Struntprat. Folket känner starkt förtroende för Mona, men i oroliga tider sluter människor ofta upp bakom landets ledning. Detta lyckades högern utnyttja – trots att regeringen bara levt på det statsfinansiella överskott som s-regeringen lämnat över.

Blundar du nu inte för det förtroende som väljarna känner för Anders Borg?

MJ: Inte alls. Allt gott som skett i Sverige är socialdemokratins förtjänst. Det sk Dukade Bordet är en av de starkaste myterna vi har inom Partiet. Med jämna mellanrum dukar vi bordet – och sedan kommer högern och river bord duken och alla de goda rätterna med den. Nämnde jag förresten att regeringen fick gå till val i en ekonomisk uppgång? Det är en huvudanledning till den kris som Partiet nu upplever.

Men själva det politiska innehållet – hur påverkade det väljarnas dom?

MJ: Här räcker ju inte rapportens 45 sidor till överhuvudtaget. Vi har ju missbedömt betydelsen av i stort sett varje fråga. Dessutom ställde den rödgröna rör…koalitionen till det: S-väljare som inte gillade V gick till MP, MP gick över blockgränsen, vänster gick till höger, V gick vilse och vi körde i diket.

Menar du alltså att regeringen haft tur – och att det egentligen inte föreligger någon kris för Partiet,  om man bortser från felbedömning om betydelsen av några politiska frågor? Finns det inget som rör samhällsutvecklingen, avindustrialiseringen, globaliseringen, gelsbygdens avfolkning, den urbana medelklassens tillväxt eller partiets ideologiska förnyelse som påverkat valmanskåren?

MJ: Nja, det skulle i så fall vara vårt mediala underläge – de borgerliga mediakampanjerna mot Mona, vår partiordförande.

Med detta avslutar vi live bloggen och tackar Mållgan Johansson för många kloka ord.

MJ: Tack själv. Jag ställer alltid upp när det gäller att förnya Partiet – eller i alla fall rätta in min i ledet och inte ställa alltför många besvärliga frågor.

7 kommentarer Lägg till

 1. Sven-Eric Forsén skriver:

  Det förefallar som du har fångat den gode Mållgan på kornet. Klart är att han helst ser väljarna som små kryp, som villigt låter sig manipuleras. I det fördolda tilldrar sig säkert ett spel som riksdagsman Johansson inte kan avslöja. Problemen torde torna upp sig. Monas tal går till historien – som en senkommen present – för oss som gillar henne. I kulissen pågår en liten tvekamp mellan Thomas Östros och Sven-Erik Österberg. Jag noterar att du inte lyckades pressa din samtalspartner på den punkten.Frågan är om Österberg får förtroendet av Berit Andnor, eller om hon faller för Thomas. Sven-Erik har jobbat både som dräng och skogsjobbare. Det bör väga tungt. Mot detta har Östros ett minus, eftersom han är akademiker. Men då kan han framhålla att han är son till en bergsprängare. Båda lovordar Monas tal och framhåller att det var progressivt. Jag förstår om din Mållgan inte vill avslöja vad som pågår. Det reducerar hela hans analysarbete till snömos.

  1. Sven-Erland skriver:

   Helt rätt – snömos är säsongens trend. Jag försökte få Mållgan att släppa tanken på att klaga på Östros och fokusera på vad som egentligen händer, men det var lönlöst.

 2. magelungen skriver:

  Tackar för ännu ett samtal i det blå: det ger överblick!

  Dock har jag en fråga:
  Producerar ni spindoctors på Sveavägen särskilda ”bloggpostmallar” (med rubrik, ingress, brödtext) som sedan kan användas på partikamraternas bloggar?

  Jag tänker på detta inlägg av Krister Kronlid:
  Det pågår ingen kris i Socialdemokratin – det är ljudet av utveckling vi hör!

  Det är ju en rubrik som hade kunnat förekomma på denna blogg.
  Men, kanske är det ingen bloggpostmall som ligger bakom; Kronlid läser kanske Sveriges mest progressiva blogg och låter sig inspireras!

  1. Sven-Erland skriver:

   En ovanligt klarsynt partikamrat – naturligtvis pågår det ingen kris. Vi lyckades ju tysta alla insubordinativa röster på förtroenderådet!

  2. Jesus Christus skriver:

   Haha – ”Lika som bär” skulle man kunna säga – bortsett från att Sven-Erland har en mycket mer övergripande kontroll över sakernas förhållande och ett av Arbetarrörelsen mest rörliga intellekt. Väldigt rolig läsning! (men huga, vilka magsura kommentarer en del partivänner lämnat på Kristers sida… var finns solidariteten..?)

 3. Svea skriver:

  Följer Sven-Erlands progressiva tankar nära på slaviskt ska jag erkänna. Att läsa Kronelid blogg gav mig vällustiga rysningar hur ditt trägna arbete nu börjar ge resultat inom rörlesen. S-E måtte du orkan hela vägen fram till nästa valseger – rörelsen behöver dig!

  1. Sven-Erland skriver:

   Tack för detta bistånd från en vän i Kampen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s