Live blogg med Jeanne d’Arc i Kaknäs

Vi bloggar idag live från baren högst upp i Kaknästornet: Där kan vi anlägga det rätta von-oben-perspektivet på Stockholmarna – och betrakta t.o.m. de villaägare i Södra Ängby som svikit Partiet, samtidigt som vi sippar på vår machiato. Med mig har jag en av landets tyngsta journalister, Lena Mellin från Aftonbladet. Nu skall vi ge högerns tangentbordsmatadorer en rejäl salva från vänsterflanken. Välkommen, Lena!

LM: Tack – men det måste uppstått ett missförstånd. Det är jag som skall fråga ut dig – det här är min live blogg.

Frågeställningen för dagen är Aftonbladets avslöjande att det finns socialdemokrater som inte håller med vänsterfalangen i Partiet.

LM: Ja, men inte nog med det: Det visar sig att dessa dissidenter uppbär lön också!

Menar du att ….

(REDS ANM: Lena bryter in)

LM: Den här korridormygelvärlden är lätt genomskådad! Eller är inte så lätt att genomskåda menar jag. Vad var det för korridor vi passerade genom på vägen hit? Vad finns bakom alla dessa dörrar?

Tja, det verkade vara toaletter och någon städskrubb.

LM: Städskrubb!? Vad är det ni behöver städa undan?

Låt oss återgå till frågeställningen för dagen, den maktkamp som pågår i Partiet och de som gjort sig till brickor i det spelet.

LM: Maktkamp! Det pågår ingen maktkamp. I Partiet finns det bara en uppfattning – alla som inte delar den är köpta av Kapitalet!

Men är inte det att förenkla den komplexa situation som Partiet befinner sig i? Kraven från folket att vi skall förnyas men inte förändras har växt sig starka. Den osäkerhet som många känner rörande Partiets framtida ledarskap och ideologiska riktning kan ju inte gärna förklaras med en omfattande korruption?

LM: Korruption? Det här förtjänar inte att kallas korruption. De struntsummor som behövs för att köpa kapitalets kolportörer på Prime är knappast värda att nämnas i sammanhanget. Ynka fyra miljoner!  Dessutom ringde våra reportrar upp Prime – och de vägrade att uppge vilka deras kunder var – ett synnerligen anmärkningsvärt agerande från ett konsultföretag! Jag däremot blir gärna bjuden på middag av högt uppsatta politiker – men alla försök till påverkan rinner av mig som vatten på en gås.

Du menar att du själv accepterar att bli bjuden, men det föreligger ingen risk för vänskapskorruption?

LM: Naturligtvis inte – vänskapskorruption har helt andra orsaker. Integriteten sitter inte i en macka. Vill någon köpa mig talar vi om mångmiljonbelopp. Ja, långt mer än fyra miljoner alltså.

Jag blir överraskad av detta besked – menar du att din och Aftonbladets röst är till salu, det är bara priset som avgör?

LM: Frågan är hypotetisk: Jag röstar inte, det har jag inte gjort sedan Gustav Vasa införde den allmänna rösträtten. För mig var det naturligt att sluta rösta när jag fick det här jobbet. Jag vill inte känna att jag går och smyghåller på någon – min roll är att smygskjuta.

Med detta avslutar vi live bloggen och tackar Lena för många kloka ord.

LM: Tack själv. Jag ställer alltid upp när det gäller att riva upp damm i Partiet – i alla fall om det leder till att vi ökar lösnummerförsäljningen.

(REDS ANM: Eventuella likheter med verkliga uttalanden fällda av ledande journalister är en ren slump)

7 kommentarer Lägg till

 1. Sven-Eric Forsén skriver:

  Det var något överraskande att Lena Mellin ville ställa sitt ego ett paritetsförhållande med en gås. Men sådan är kväljjournalismen. När det passar sig är man tom beredda att rulla sig i stoftet. Nu återstår att se huruvida – ditt initiativ till att dela din utsikt med ”Mellan” – leder till önskvärt reslutat: Ett avslöjande i AB om avisans dolda agenda. För upplagans skull täcker man in hela det politiska fältet. Från Åsa Linderborg längst ut till vänster, därpå Helle Klein, Olle Svenning.Ingvar Persson närmast henne.
  I S-mitten finns Eva Franchell och Katrine Kielos, med Karin Pettersson som moderator. Längst ut på högerkanten återfinns de som vägrar uppge partisympatier med Jan Helin och Lena Mellin i spetsen. Dessa båda har oinskränkt makt över nyhetsflödet och löpsedlarnas utformning. Så tidningens agenda är egentligen glasklar. Varken Prime, Svenskt Näringsliv, United Minds eller Timbro utgör ett större hot än det pressorgan som betecknas som”arbetarrörelsens sista hopp”. Med en kringgående rörelse, försökte LM dölja – hur litet Prime och allt annat – betyder i jämförelse med detta. I realiten, är vår röda fana redan såld, till kapitalets falska kabinett. Den förvaras som en klenod för att – som en symbol för vad som en gång var – förevisas på första maj.
  Från Kaknästornets höjd – klarnar sikten – över Stockholms politiska landskap, och idealen bleknar i det bistra klimatet. Bäva månde Reinfeldt, då vi liksom kyrkobesökaren i Ranstad laddar om. I Brantings och Per Albins fotspår vi vandra, och i Palmes anda vi handla. Nej, aldrig, aldrig ger vi upp !

 2. Jesus Christus skriver:

  Herregud – Partiet verkar totalt infiltrerat av dubbelspelande Svenskt Näringsliv-agenter om man får tro Aftonbladet idag!

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8298571.ab

  Vem kan man lita på..? Frågan som oundvikligen inställer sig är:

  Var Månas avslutande ”linjetal” OCKSÅ skrivet av Prime..?

  1. Sven-Erland skriver:

   Prime har inte tid att skriva tal. Det var naturligtvis jag som skrev talet åt dem – fast med den arbetsbörda vi har med dubbelkommandot nu så bad jag Stefan Fölster skriva talet. Jag tyckte att det blev riktigt bra.

 3. JO skriver:

  Det här är en låtsasblogg som är skriven av en betald PR-konsult. Läs något vettigt istället.

  1. Jesus Christus skriver:

   Vilket på samma gång oförskämt och skrattretande påhopp, JO! Menar du att Sven-Erland också skulle vara betald av Prime och Svenskt Näringsliv?! Det finns INGEN som fört en lika rakryggad kamp mot kapitalet och den borgerliga utsugarregeringen som Sven-Erland efter valförlusten. Du borde skämmas!

 4. Rase skriver:

  Till JO

  Jag kan inte komma på något vettigare att läsa än Sven-Erlands blogg, låtsas eller inte.

  1. Sven-Erland skriver:

   Jag försöker ju få Svenskt Näringsliv att betala – men de hotar med polisanmälning om jag skickar fler fakturor. ”Det faktum att jag på ett Timbro-seminarium sa att din blogg är läsvärd innebär inte på något sätt att vi lovat finansiera den”, mejlar Tove Lifvendahl, kommunikationschef på Svenskt Näringsliv. Jag uppfattar det som att jag har deras stöd för det sk dubbelkommandot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s