Live blogg från Kaknästornet med Håkan Juholt

Vi bloggar idag live från baren högst upp i Kaknästornet: Där kan vi anlägga det rätta von-oben-perspektivet på Stockholmarna – och betrakta t.o.m. de villaägare i Södra Ängby som svikit Partiet, samtidigt som vi sippar på vår machiato. Med mig denna tidiga morgon har jag vår nytillträdde Partiordförande, Håkan Juholt. Nu skall vi ge högerns tangentbordsmatadorer en rejäl salva från vänsterflanken. Välkommen, Håkan!

HJ: Tack – du får ursäkta om jag äter samtidigt som vi pratar.

Naturligtvis, med både sommartid och en sen kväll så har du väl inte hunnit få i dig frukost.

HJ: Frukost? Jag håller fortfarande på med gårdagens middag, som till hälften fastnat i mustaschen. Solen skiner – idag är en ny dag, vilken jag vill se fram emot genom att ta mig igenom gårdagens storslagna festmåltid.

Ditt tal igår har blivit mycket uppmärksammat, många menar att du nu helat Partiet och sociala media fylldes av yttranden som ”jag får gåshud”, ”jag tror jag är kär, åtminstone lite” och ”bröstet fylls av solidaritet, tårarna är nära”. Har du skapat alltför stora förväntningar på dig själv?

HJ: Inte alls. Det är riktigt att jag kommit för att frälsa Partiet. Det är glädjande att du pratar om ”sociala media”, inte bara ”socialmedia”. Socialmedia låter som något den kommunala förvaltningen hittat på – vilket är positivt – men ”sociala media” pekar mot framtiden – rakt in i 1990-talet.

Du tog i ditt tal upp begreppet blandekonomi. Det var ett användbart begrepp under det kalla kriget och 60- och 70-talens vänstervåg, då världen dominerades av två ekonomiska system: Planekonomi under kommunismen samt marknadsekonomi i västvärlden.  I Partiets vänsterfalang fanns många som trodde på planekonomins fördelar – bland annat med tunga ekonomiska argument som ”kapitalism leder till resursslöseri. Det finns 10 olika tandkrämssorter i butikerna – när det faktiskt räcker med en” – och blandekonomin blev, i alla fall som tankestruktur, ett sätt att härbärgera skilda uppfattningar. En tänkt blandning av plan- och marknadsekonomi. Men planekonomin är död, till och med i det kommunistiska Kina, så vad är det du vill blanda i dagens Sverige?

Folket tar emot juholts ord

HJ: Det handlar inte så mycket om att blanda ekonomiska system som att blanda bort korten i den interna diskussionen i Partiet. En löst definierad rubrik som denna kan inge gräsrötterna en känsla av att Partiet har ett slags ekonomiskt alternativt system att komma med.

Idag fortsätter den allmänpolitiska diskussionen. Vad räknar du med skall komma ut av den?

HJ: Framförallt arbetsro i Partiet. Vi har avsatt rejält med tid för den allmänpolitiska diskussionen – närmare 80 sekunder per deltagare. Det var Göran som rådde mig till detta: ”Börja med att ge intryck av en demokratisk process”, sa han ”nu skall Rörelsen få säga sitt. ”Se sedan till att kongressen rent politiskt har så otydligt syfte som möjligt. Avsätt rejält med tid för diskussion, då ser ingen det som angeläget att snabbt komma till beslut och åtgärder. De kan sitta där som ett gäng kacklande k******r”.

Du har alltså Göran Persson som rådgivare?

HJ: Inte alls, det där är ju självklarheter. Det har fungerat utmärkt. Röster har redan höjts för att förlänga den allmänpolitiska diskussionen vid nästa kongress i höst. Det värsta man kan göra är att begära ett mandat från kongressen. Låt dem prata på bara – så gör man som man vill efteråt. Gräsrötterna har haft sin stund med Juholt nu.

Med detta avslutar vi live bloggen och tackar Håkan för många kloka ord.

HJ: Tack själv  – nu skall jag ner och motta folkets jubel.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s