Var finns den fackliga solidariteten?

Eva Nordmark har blivit vald till ordförande i TCO. Inom Partiet hade många kanske inte räknat med, men hoppats att hon förstår att när Partiet kallar till överläggning så kommer facken sättande – och inte säger som Sture ”Sådana samtal ska givetvis vara blocköverskridande” om Juholts, vår Partiordförande, pensionssamtal.

Igår – samma dag som jag tårögd, med smärta i bröstet, mindes hur Reinfeldt gav order om att öppna eld mot arbetarna i Ådalen – lyssnade jag dock till Evas reaktionära uttalanden i Ekots Lördagsintervju. Under förevändningen att agera i ”medlemmarnas” intresse sviker hon den politiska Kampen. Medlemmar, säger hon svävande, men det är uppenbart vad det handlar om: Den urbana medelklassen! TCO har gjort en krass nyttokalkyl och konstaterat att merparten av deras sk medlemmar röstat på alliansen – och väljer att svika idealen för att i stället prata om ”medlemmarnas behov” och att ”unga människor som kommer ut i arbetslivet känner att vi driver frågor som är viktiga för dem”. Medlemmarnas behov – men Partiets behov då? De har körts över av de fackliga nyttokalkylerna! Fjäskandet för den urbana medelklassen är viktigare än solidariteten.

Men vi progressiva vilar inte på latsidan: jag har bokat ett lunchmöte idag med Stefan Löfven. Vi håller på att skissa på ett upplägg med ny lagstiftning som föreskiver att all facklig verksamhet skall ske i nära samarbete med ett socialdemokratiskt parti. Stefan var mycket entusiastisk, men uttryckte också en viss försiktighet: ”En sak skall du ha klart för dig Sven-Erland, jag vill inte ha in några från de där slipsnissefacken i VU!”.

Frågan är nu bara om vi skall vänta till dess att folket kan bejaka det nya lagförslaget i valet 2014, eller om vi skall ordna ett möte med SD i Ylva Johanssons rum för att samla oppositionen mot högerregeringen. Kampen fortsätter!!

En kommentar Lägg till

  1. Thord Bergfast skriver:

    Tydligen kan man inte ens lita på en gammelsosse längre. Evas populistiska smörande för medelklassen får en att överväga (v) 2014. Hoppas verkligen att du och Löfven får igenom den nya lagstiftningen! Oberoende fackförbund fungerade bara så länge de fortfarande var beroende av oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s