Juholt vann på poäng

Högerledaren – den gamle sluggern – stod trots allt upp efter Juholts slagserier i gårdagens partiledardebatt. Flertalet sk ”retorikexperter”, anlitade av borgarmedia, tror sig veta att Reinfeldt vann debatten. Men vi socialdemokrater har högre ambitioner än så, vi nöjer oss inte med tyckanden och svepande formuleringar: Vi går på djupet och konstaterar att Juholt, vår Partiordförande!! vann på poäng. Bara en retorisk figur trängde igenom debatten – och upprepades som ofta som 14 gånger!

Högern är uträknad, valsegern 2014 är inom räckhåll – och Juholt, vår Partiordförande!! får äntligen vinka till massorna och de kinesiska turisterna från balkongen på Sagerska palatset!

HÅKAN JUHOLT (S)

Retorisk figur: ”Högre ambitioner”, 14 förekomster. Detta var den i särklass starkaste figuren i debatten.

vi har högre ambitioner med Sverige än att endast passivt sänka skatter.

Socialdemokraterna har högre ambitioner för Sverige än att låta det gamla komma tillbaka.

Bättre löner i vård och omsorg är en del i våra högre ambitioner för Sverige

Sverige ska ha högre ambitioner på miljöområdet

…behöver Sverige ha högre ambitioner när det gäller den sociala investeringspolitiken.

Det är ett Sverige med högre ambitioner.

Jag har högre ambitioner med Sverige.

Låt mig då bara säga att jag har högre ambitioner för Sverige.

Jag har högre ambitioner med Sverige.

Jag har högre ambitioner för de svenska arbetsplatserna

Vi har högre ambitioner än att bara luta oss tillbaka

Vi har högre ambitioner.

Jag har högre ambitioner. Jag vill att vi ska nå fram snabbare än så. (Detta var egentligen Björklund i replik, men det visar på styrkan i den retoriska figuren att motståndaren börjar använda den, varför poängen går till Juholt)

Jag har högre ambitioner.

Retorisk figur: ”gamla”, 3 förekomster. Juholt, vår Partiordförande!! lyckades på ett föredömligt sätt påvisa att regeringen står för det gamla – vi står för det nya.

Det är det gamla omoderna Sverige som kommer tillbaka med barnfattigdom…

Socialdemokraterna har högre ambitioner för Sverige än att låta det gamla komma tillbaka. (se där, en sk synergisk retorisk figur)

Vi kan även konstatera att det när ni väljer syn på skatter är ofta ni lämnar den gamla synen (Maud i replik till Fridolin, men eftersom hon hävdade att han lämnade det gamla så förlorade hon retorikpoängen. Slarvigt Maud)

Retorisk figur: Passive-aggressive; lagom, balanserad indignation vid rätt tillfälle. 1 förekomst. Men tajmingen och framförandet var lysande och poängen går till Juholt, vår Partiordförande!!

Fredrik Reinfeldt ska över huvud taget inte komma och mästra socialdemokrater om ekonomisk politik. Det finanspolitiska regelverket uppfann vi. Det var vi som gjorde det, mot er önskan. Självklart står vi fast vid detta…Kom inte och mästra oss socialdemokrater om ekonomisk politik!  (Applåder)

GUSTAV FRIDOLIN (MP)

Retorisk figur: ”Glasögon”, 5 förekomster. En stark retorisk debut från en nykomling. Fridolin lyckades lyfta fram glasögon som skolans främsta uppgift.

Peter behöver glasögon

man inte har råd med glasögon till sitt barn för att man har blivit utförsäkrad ur sjukförsäkringssystemen

De far illa av att ni inte … ser till att alla barn får gratis glasögon i skolan

Jag oroas när barn inte får glasögon i skolan.

Dit hör att se till att barn får gratis glasögon,

JAN BJÖRKLUND (FP):

Retorisk figur: ”gamla”, i samband med skolpolitik, varianter på ”gamla flumskolepolitiken”, 3 förekomster. En slitstark retorisk figur som jag tror det är för tidigt att räkna ut. Björklund har dessutom styrkan att alltid kunna överraska med sin anfallsriktning – än slår han från mitten, än från än position långt till höger om sin regeringschef.

Mona Sahlin hade erkänt att den gamla flumskolepolitiken hade nått vägs ände

Man var missnöjd med den gamla skolpolitiken.

Ni står för den gamla flumskolepolitiken.

MAUD OLOFSSON (C)

Retorisk figur: Ingen. Om man inte skall räkna det intensiva framförandet.

FREDRIK REINFELDT (M)

Retorisk figur: ”offentliga finanser”, 5 förekomster

Reinfeldts kanske starkaste retoriska figur, vilken kombinerades med ”balans”, ”överskott”, ”god ordning”, ”uthållighet” etc. Endast en av de övriga partiledarna nämnde ” offentliga finanser” – Göran Hägglund. Högerledaren verkar dessvärre ha vunnit i grenen ”vi som tar ansvar”.

Retorisk figur: ”ordning”, 8 förekomster

det säkerställer att vi har god ordning i de offentliga finanserna över tid.

Kommunsektorn…skulle ha balans, ordning och reda och inte drivas med stora underskott.

Då sade man att vi ska ha en stram budgetprocess där kostnader och intäkter är i ordning och där beslut fattas vid ett enda tillfälle.

Det har skapat god ordning och förutsägbarhet i regeringsmakten

har det sin förklaring i denna vår övertygelse – alltså vikten av ordning och reda i den ekonomiska politiken.

Vi bejakar så att säga att människor vill komma till Sverige och arbeta, och vi vill ha god ordning i förutsättningarna för asyl- och migrationspolitiken.

Han sade att Miljöpartiet står bakom det finanspolitiska ramverket med allt vad det innebär av överskottsmål, ordning och reda i kommuner och ekonomi men också förutsättningar för att ha en stram budgetprocess här i riksdagen.

Helt korrekt har därför Jimmie Åkesson i dag skrivit en debattartikel där han i grunden ifrågasätter det finanspolitiska ramverket. Han föreslår i realiteten en återgång till den ordning som gällde före mitten av 90-talet och innan vi fick detta på plats. Det är Jimmie Åkessons vägval för Sverige.

Oavgjorda retoriska figurer

Retorisk figur: ”nya”, eller ”förnyelse”. Ingen vann denna viktiga retoriska figur – 69 förekomster var fördelade mellan partiledarna.

I dag är Vattenfall ett miljöproblem för Europa. Med nya ägardirektiv skulle det i stället kunna bli en del av lösningen.

Ska vi göra en verklig omställning handlar det om produktion av nya varor och på nya sätt

200 nya apotek har kommit fram.

…det var 65 000 nya företag i Sverige förra året.

… vi kan vara stolta över den förnyade näringspolitiken i Sverige.

Som sagt är det 260 000 fler än i april 2006.  Vi ser också den största ökningen av antalet nya företag på mer än 15 år. Över 65 000 företag registrerades under 2010, och fler kvinnor än någonsin startar och driver företag.

I och med den nya skollagen

Retorisk figur: ”barnfattigdom”. Ingen vann den viktiga retoriska figuren ” barnfattigdom” – 13 förekomster var fördelade mellan vänsterledarna, samt Jimmie Åkesson som ville ta plats vid bordet.

Det är smärtsamt att höra en statsminister som tar problemen med barnfattigdom på så lite allvar att han hänger sig åt denna typ av raljerande.

… barnfattigdom, segregerade skolor, bostadsbrist, pensioner som man inte kan leva på, fattigdom för sjuka och arbetslösa, otrygga anställningar och massarbetslöshet som biter sig fast trots att konjunkturen vänder.

Det för mig in på senaste replikskiftet om barnfattigdomen. Nu när alla plötsligt talar om barnfattigdomen, vilket i allra högsta grad är en viktig uppgift för politiken att komma till rätta med, kan vi väl alla här enas om att ta bort alla dessa avgifter som smyger sig in i skolans verksamhet.

Det är möjligt, men det handlar om politiska val. Ni gör andra val. Ni sänker hellre skatter än bekämpar barnfattigdomen.

Enn annan viktig indigationsmarkör var ”barn” i allmänhet. Här vann inte vänstern, utan Göran Hägglund.

Göran Hägglund lyckades bäst med att fylla sitt budskap med den viktiga indignationsmarkören "barn".

Hela debatten återfinns här.

6 kommentarer Lägg till

 1. Maria Hagbom skriver:

  Du har glömt att lägga ett genusperspektiv på det hela. I det fallet vann Maud…. på walk-over…Hur orkar du analysera allt så in i detalj?
  🙂 Hälsningar Maria

 2. Sven-Erland skriver:

  Att varje kvinna per genusdefinition vinner varje debatt över varje man är så självklart att jag inte ens ansåg att det behövde nämnas. Angående detaljnivån: Man använder naturligtvis de verktyg som den nya tekniken erbjuder.

 3. Jesus Christus skriver:

  Tack Gode Gud för Juholt! Nu har Sverige äntligen chansen att få bort den Regering som hyllas av bedömare runt hela världen för sin ekonomiska politik, och som gjort att Juholt kan stå och lova allt till alla, trots finanskris i hela övriga världen. Hoppas folk verkligen förstår det nödvändiga i att byta ut dessa iskalla, kompetenta människor och istället sätta in Tommy Waidelich, Veronica Palm, Carin Jämtin och Monica Green(!) så att vi får lite valuta för skattepengarna! Särskilt nu när en ny, ännu större finanskris tycks stå för dörren! Gud hjälpe oss! Amen.

 4. business skriver:

  sammanhanget med Le Corbuiser och Acceptera-rorelsen ar en retorisk figur en falsk slutledning som kallas halmgubbe.

 5. Svea skriver:

  Jesus Christus, kan inte annat än hålla med dig. Erkänner att jag känt starkt tvivel att vi åter ska starka och enade stå som med Mona men nu har vår käre Juholt motvisat detta.
  Jag känner hur solidiariteten pulserar runt i hela mitt inre blodomlopp. Och detta tack vare att S-E the one and only, delar med sig. Ett varmt och innerligt tack för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s