I rövarkulan igen

Jag har på nytt begett mig djupt in i högersossarnas rövarkula och bloggar idag live från ett frukostseminarium på Prime, där högerns medlöpare konspirerar för att avskaffa värnskatten, den sista utposten i det solidariska, progressiva skattesystemet, i ett rundabordssamtal under rubriken: Varför vill facken avskaffa värnskatten?

Jag gläds åt att vara den enda socialdemokratiska bloggaren på plats, trots att inbjudningar har gått ut till hela s-bloggosfären. Endast en sant progressiv tänkare bör exponera sig för högeraktiva ämnen som värnskatten. Att bege sig in i högersossarnas näste är inget för de Partikamrater som är svaga i anden, eller för bloggarna på Netroots.

Sammansvärjningen orkestreras av Erik Laakso - högersossarnas egen Luca Brasi

Det är inte svårt att genomskåda bakgrunden till seminariet: När även högerkrafter som Johnny Munkhammar har murat fast värnskatten som en oumbärlig del av det svenska solidariska samhällsbygget känner Kapitalet behov av en massiv motoffensiv. Jag kan därför här avslöja att bakom detta förment fria tankeutbyte står Svenskt Näringsliv!

Bland de sammansvurna återfinns representanter för TCO, Saco och deras förbund, vilka avser att sprida sin syn på ett modernt skattesystem som uppmuntrar ansvarstagande och utbildning.  Ja, fack förresten, det är rent missvisande att kalla dessa organisationer för fackföreningar. Riktiga fackföreningar anpassar sig till Partiets syn på skattefrågor. Eller tvärtom.

Från Saco har Eva Löfberg och Anders Lönnberg kommit för att försvara organisationens krasst ekonomistiska syn på utbildning ”var och en som gör en investeringsbedömning måste relatera den beräknade internräntan till sitt eget avkastningskrav” är Sacos syn på nyttan av högre utbildning. Var finns den intellektuella nyfikenheten, eller glädjen att bidra till samhällets utveckling? Ingen utbildar sig för att tjäna pengar, lika lite som de startar företag av krassa ekonomiska skäl.

Sammansvärjningen orkestreras av Erik Laakso – högersossarnas egen Luca Brasi, ständigt redo att strypa det fria ordet och den kritiska analysen när gudfadern, Svenskt Näringsliv, så kräver. Finns det överhuvudtaget något ändamål som Laakso inte är beredd att låna sig till för en blygsam sold från kapitalismens herrar?

”En straffskatt på utbildning”, kallar högerns fackliga lakejer värnskatten, men det är bara var sjätte högskoleutbildad som betalar värnskatt. Målet borde vara att minst hälften av de som tror att de är något och skaffar sig en utbildning betalar värnskatt. Vad är bättre för samhället än att de högpresterande måste arbeta ännu hårdare för att klara sig? Dessutom är det framförallt forskarutbildade som kommer upp i löner som gör att de måste betala värnskatt. De får väl skylla sig själva om det är så viktigt att gå och sprätta med en doktorstitel.

Fackföreningarnas reaktionära budskap kan sammanfattas: Värnskatten är en straffskatt på utbildning och hämmar därmed tillväxten och Sveriges väg mot kunskapssamhället. Många akademikergrupper förlorar på att utbilda sig – i bemärkelsen att livsinkomsten blir lägre. Att då kraftigt beskatta dessa grupper under de år de har inkomster över genomsnittet är inte bara hämmande, utan också orättvist.

Några menar dessutom att det borde finnas någon form av skattemässigt gynnade individuella kompetenskonton, vilket skulle gynna både individen och det samhälle som vill överleva i den globala konkurrensen.

Diskussionen kom också att handla om den sk Genie-koefficienten, vilken mäter i hur hög grad högern hoppas att anden i flaskan skall hjälpa dem med den olösliga ekvationen förbättrad välfärd och skattesänkningar för de rika. Sverige har länge legat internationellt sett lågt på denna skala, men med Reinfeldts politik kryper vi sakta uppåt.

Värnskatten borde slopas är den föga överraskande slutsats som högerns fackliga lakejer kommit fram till. Analysen och den fria tanken har kvävts för att det tillrättalagda budskapet skall erbjudas plats. Den rapport som sammanställts av Johan Hedin och Erik Laakso är, liksom hela denna morgons rundabordssamtal, kontaminerade med en intellektuell oredlighet som lett fram till slutsatser vilka står helt i strid med den etablerade Västros-kurvan – något annat är heller inte att vänta sig av Svenskt Näringslivs köpta megafoner. Att en högre skattekvot leder till högre BNP är klarlagt och att hög marginalskatt för de välutbildade är ett samhällsekonomiskt rationellt sätt att nå denna höga skattekvot är rimligt: vad är bättre för samhället än att de högpresterande måste arbeta ännu hårdare för att klara sig?

7 kommentarer Lägg till

 1. Sven-Eric Forsén skriver:

  Från begynnelsen var jag folkpartist, men så fann jag den rätta vägen rakt in i socialdemokratins stora famn. Oavsett stora motsättningar finner man sig här respekterad som tillhör samma varma familj. Visst förekommer det skvaller och pekfingrar i lönndom, men det är inte så allvarligt menat. Denna fantastiska spännvidd och acceptans – mellan familjemedlemmarna – har skapat avund hos Moderaterna. Deras specialstuderande geni och nye ideolog – Per Schlingmann – fick som uppgift att närmare betrakta de svenska Socialdemokraternas framgångssaga. För säkerhets skull, informerade han både Fredrik Reinfeldt och Angela Merkel om sina avsikter. Båda tyckte att det var en god idé. Schlingmann gick grundligt tillväga, och lärde sig allt om Unga Örnar, SSU, SAP, PRO och Folksam. Sedan var det bara att välja och vraka. Ty något av den gamla högerpolitiken måste ju smygas in i konceptet. Men bara den ljusa idén att kalla sig arbetarpartiet, och det enda till och med. En fullträff som kunde toppas med hyllningar till Tage Erlander och Gunnar Sträng. Nu har en mörk skugga börjat lägga sig över den självbelåtna borgarfasaden. En katt har smugit sig in bland de politiska hermelinerna. Han heter Håkan Juholt och börjar ifrågasätta Fredrik Reinfeldt och Anders Borgs ärliga avsikter med Sverige. So far so good.

  Sven-Eric Forsén
  .

 2. Folke skriver:

  Laakso är en dissident och mensjevik. Att han är genomborgerlig är uppenbart. Vi kan inte tillåta honom att dia partiets varma barm.

 3. Nicklas Eriksson skriver:

  Det är också uppenbart att den som driver den här bloggen tror att han är rolig. Det är han inte. Och då är jag inte ens sosse. Det finns bara inte någon satirisk humor här.

  1. Sven-Erland skriver:

   Du har rätt. Jag läser med avund din blogg – en lysande satir över en gnällig misantrop, ur led med tiden, missnöjd med allt ”det nya”. Du har även fått till den konservativa vänsterjargongen.

 4. Erik Laakso skriver:

  Mensjevik. Det var tammejfan det finaste jag läst sedan jag konfirmerade mig. Visst fan, jag har ju inte konfirmerat mig. Anywho!

 5. Nils Lindholm skriver:

  ‘Wall-Enberg’ med en beskattningsbar inkomst på 100-miljoner levererar in 30-miljoner till kommunen, 32-miljoner till Staten i form av arbetsgivaravgift.
  I den så levererar han in 10 miljoner per år i ATP.
  Han måste leva till 95 för att få ut det han betalar under bara det första året, under 40-år så levererar han 400-miljoner till ATP:n.
  ‘Wall-Enberg’ levererar tidigare in 6-miljoner per år till sjukpengen, han kommer aldrig att kunna få ut första årets inbetalning.
  Mr IKEA ‘drog’ med sina slantar.
  När ‘drar’ nästa?
  Om alla ‘värnskattare’ drar’, hur mycket måste då skatten höjas för dom som blir kvar i Sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s