Lill-Jans Kiruna

Jag sitter och tänker på att Kiruna måste flyttas. Att flytta en stad. En stor uppgift, värdig en kommun som styrs av Partiet.

Men när man ändå flyttar – vore det då inte lämpligt att slå två flugor i en smäll? Borde vi inte ha högre ambitioner och flytta Kiruna till Stockholm? Vi löser Kirunas problem, samtidigt som Partiet kan få ett välbehövligt inflöde av väljare i Stockholm. Vi fick visserligen bara drygt 35% i kommunalvalet – att jämföra med nästan 55% i vänort Vilhelmina – men tillsammans med V har vi egen majoritet. Och, inte minst viktigt, de uppstudsiga miljöpartisterna som tar våra röster bland den urbana medelklassen fick endast 2,5%.

Betraktar man kartan så ser man hur häpnadsväckande bra Kiruna passar in i området Brunnsviken – Lill-Jansskogen – Gärdet. Där, i hjärtat av högerns starkaste fästen, skall vi placera Kiruna! Roslagsvägen sammansmälter med Nordkalottsvägen – en för stockholmarna helt naturlig utveckling. Den leder någonstans norrut, mot lapphelvetet. Den där vägen man tar mot stugan i Roslagen, eller Åre, eller nåt.

Brunnsviken ersätts med Luossajärvi.

Gruvvägen från Kiruna hamnar mitt i KTHs område, vilket passar utmärkt. De som utbildas i geologi och geoteknik kan återfå sin gamla examen gruvingenjör och ha nära till praktikplatserna.

Det gamla arbetarstadsdelen Hjorthagen kan lämnas orörd.

Norrlänningar har aldrig haft så nära till Stureplan. Dessutom – det är fullt med rådjur i Lill-Jansskogen. Inga mängder älg, men jakt blir det i alla fall

Det kommer att krävas hårt arbete, högre ambitioner och en stark politisk vilja för att flytta Kiruna till Stockholm – men jag har svårt att se andra åtgärder som lika enkelt kan öka antalet s-väljare bland den urbana medelklassen.

Kampen fortsätter!!

En kommentar Lägg till

  1. Norrlandsguld skriver:

    Och rennäringen skulle ju kunna bedrivas på Djurgården. Google Maps säger mig att där finns det mycket skog och öppna ytor och ingen som skulle kunna ta illa upp bor väl där ändå?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s