Alldeles för tidigt för nationalisering

Lördag morgon. Jag hade räknat med att få sova ut, men kl 08.03 ringde min iPhone. Det var Veronica Palm. Hon kan vara grymt energisk när hon fått för sig något, jag hörde först knappt vad hon sa.

”Vakna nu Sven-Erland, det som håller på att hända kräver en åtgärd från oss. Vi måste gå ut med ett utspel – och se till att Tommy tar med det i budgeten”, inledde hon. ”Vi ses på Partikansliet kl 9”.

Jag förklarade att få Tommy att stoppa in något i budgeten inte skulle vara något problem, men att jag tyckte hon överreagerade: ”Visst innebär valet av Annie Lööf att en ny ribba satts. Alla kvinnor över 28 inom politiken kommer att betraktas som förbrukade, medelålders, ja rentav äldre om de är över 30, men du behöver inte oroa dig Wonkan – alla vet ju vad du står för, vilken progressiv politik du förordar”.

”Annie Lööf”, utbrast hon, ”vem bryr sig om henne. Centern är ändå borta ur riksdagen efter 2014. Nej, jag pratar om moderaternas hemliga plan för att sätta LKAB på börsen, dvs sälja företaget till Wallenbergarna”

Så nu sitter jag här på Partikansliet och bloggar live samtidigt som jag lyssnar till Wonkan. Vid det här laget har jag dock hunnit få i mig morgonens första machiato och börjar äntligen orka höra på:

”Det är enkel trigonometri Sven-Erland: Med de låga räntor som råder idag så finns det ingen alternativ placering som ger lika stora intäkter till statskassan. Det innebär…”

Här börjar jag undra om hon verkligen avsåg trigonometri – kan det vara aritmetik hon menade – och tappar tråden.

”…varför verkligt ansvar innebär att vi skall höja skatten och låta staten börja förvärva bolag. Det skulle skapa statsfinansiell stabilitet. Vi kan inleda med bankerna, deras förluster får vi ju ändå bära. Sedan köper vi hela telekomsektorn. Följt av Prime Group och United Minds”.

”Wonkan, lyssna nu. Det är alldeles för tidigt att börja prata om nationalisering av näringslivet”, avbröt jag henne.

”För tidigt? Inte alls, vi måste ha en tydligt solidarisk politik framme i god tid inför valet 2014”

”För tidigt på morgonen”, svarade jag, ”du får gärna sitta kvar här på mitt rum. Jag går hem nu, så pratar vi vidare på måndag”.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s