Live blogg från Kaknäs med Maria M

Vi bloggar idag live från baren högst upp i Kaknästornet: Där kan vi anlägga det rätta von-oben-perspektivet på Stockholmarna – och betrakta t.o.m. de villaägare i Södra Ängby som svikit Partiet, samtidigt som vi sippar på vår machiato. Med mig har jag en av landets tyngsta politiska kommentatorer Maria Montazami, som är här i Stockholm för inspelning av en ny reklamfilm. Nu skall vi ge högerns tangentbordsmatadorer en rejäl salva från vänsterflanken. Välkommen Maria!

MM: Tack, men du få skynda på – Karl Nordlund och Ponthus Bjertmann Krügestad på DDB väntar redan på mig. Jag har en låda med tofsar med mig, men de tänker jag sätta upp i Karls studio – de verkar bara vara bortkastade på dig!

Frågeställningen för dagen är det danska folketingsvalet och den väntade storsegern för Helle Thorning-Schmidt och vänsteralliansen. Socialdemokratins segertåg genom Europa är ett faktum: I Norges fylkesval lyckades Partiet nå en mätbar förbättring, samtidigt som Fremskrittspartiet gick kraftigt bakåt. I Danmark har socialdemokratin åter lyckats placera sig i vinnarhålet – dvs göra sig själv till Alla Goda Gåvors Givare, men utan höjda skatter – det är bara direktörerna och bankirerna som skall betala.

Maria, med denna ideologiska medvind – ser du en bred pan-europeisk återkomst för socialdemokratin?

MM: Männ guud så intressant dåra. Nej du, det är ingen som orkar lyssna på det danska valet. Vi skall ha Boktipset. 

ni-nanna-na-ni-na…

Välkomna till Marias Boklåda, idag skall vi prata om Jan Guillous Brobyggarna.

Men, Maria, det var inte meningen att du skulle läsa en bok.

MM: Männ guud nej, det har jag inte gjort, jag bad barnen läsa boken. Jag kommer att läsa den dåra, den är fantastiskt bra. Dels saknar karaktärerna psykologiskt djup, vilket gör den läsvärd, dels har Gulle-Jan precis som i Arn-trilogin lanserat en egen historiesyn som står i strid med etablerade fakta. Man ser riktigt fram emot alla hätska studiosoffsamtal.

Varför skulle det vara läsvärt att karaktärerna saknar psykologiskt djup?

MM: Guud, du fattar ju ingenting dåra. Vilken skribent, vilket geni! Först återvinner han sin agent genom att göra Arn som Hamilton med svärd, sedan återvinner han Hamilton igen genom att göra honom till norrbagge.

Men du menar att han har en förvrängd historiesyn?

MM: Javisst dåra, han har ju gjort tyskarna till de goda killarna och engelsmännen till de dumma.  Så skulle vi aldrig göra hemma i Hollywood. Att engelsmännen framställs som dumma har vi inga problem med, men då skall de tala med tydlig arrogant och kall brittisk accent, gärna spelas av Jeremy Irons, och komma med repliker som ”Failure to comply and the virus will be unleashed”. I berättelser där även tyskar är med skall engelsmännen bära tweed-kavajer, låta som Stephen Fry och vara professorer i medeltida engelsk litteratur, gärna med insikter i kryptering. Nej, Guillou är inte trovärdig, även om hans tyskvänliga inställning är förståelig med tanke på hans bakgrund som Stasi-agent.

Hur menar du nu?

MM: Männ guud, det finns naturligtvis ingen anledning att försöka peka ut vilken av de europeiska kolonialmakterna som var dummast dåra. I alla fall inte om man tillhör vänstern – då har man fullt upp med att peka ut USA som den store satan och stödja alla de regimer som är emot Bush.

Bush?

MM: Ja, de är alla Bush. Alla amerikanska presidenter.

Med detta avslutar vi live bloggen och tackar Maria för många kloka ord.

MM: Tack själv. Nu måste jag springa.

4 kommentarer Lägg till

 1. Helena Palena skriver:

  Hejsan svejsan! Så kul allt är egentligen. Tänk om Gulle-Jan var Stasiagent också! Vad tror du?

  http://parnassen.wordpress.com/2011/09/15/var-guillou-stasi-agent-sverige-buffertstat-mellan-ost-och-vast/

 2. ollie skriver:

  Humor är… svårt.

  1. Sven-Erland skriver:

   Var inte ledsen för det: det krävs kunskap och associationsförmåga för att förstå och uppskatta satir.

 3. Micke skriver:

  Som jag uppfattar Guillou så menar han att Tyskland inte var det värsta landet i Europa mellan 1900-1920. De rasistiska strömningarna fanns överallt i Europa, även i Sverige (Rasbiologiska institutet). Nu blev det Tyskland som senare gick ett steg längre än de andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s