Lördagsfrukost med Schlinge

Jag har just avslutat en lördagsfrukost tillsammans med Per Schlingmann nere på Schönfeldts gränd. Frukost är kanske mycket sagt, högern har ingen känsla för gott kaffe, men kanelbullen från Café Kladdkakan var utmärkt.

Schlinge var uppspelt: ”Tack för att du satte upp ett konto åt mig på Partiets floskelgenerator. Jag hade inte lyckats skriva förslaget till moderaternas idéprogram utan den.”

Jag börjar inse att jag begått ett misstag som gett Schlinge tillgång till floskelgeneratorn. Kanske är det inte försent att logga in på Schlinges konto och ändra inställningen till ”nyliberal”, före moderaternas stämma i oktober.

Tydligen hade han haft svårigheter första gången han loggat in – försökt ställa in flosklegeneratorn på socialliberal, men hamnat på socialdemokratisk, varför ”ansvar för” hela tiden blev ”VERKLIGT ansvar”. När han väl fått till inställningen ”liberal” genererades långa textmassor som Schlinge först varit riktigt nöjd med, men det blev allt mer om privatiseringar och marknadsekonomi, men även individens rättigheter, att individen har rätt att behålla frukten av sitt arbete – och att detta egentligen är gynnsamt för samhället. Värnskatten hade tydligen sågats – och Lafferkurvan nämnts i förbigående.

Jag minns detta tillfälle, Schlinge hade mejlat mig och jag hade förklarat att han i undermenyn till ”liberal” måste välja inriktning. ”Neo” är default. Efter att ha valt ”social” hade tydligen flosklegeneratorn kommit fram med skrivningar som Schlinge varit riktigt nöjd med:

Den hade inlett med en räcka intetsägande nyckelord: ”Ansvar, engagemang, demokrati, frihet, framtidstro, jämställdhet, den växande människan, utveckling, rättvisa, respekt, omtanke, öppenhet, nyfikenhet, integritet, goda ideal och förebilder, mänskliga rättigheter, hållbarhet, delaktighet, solidaritet, lyhördhet, äganderätt, marknadsekonomi, trygghet, arbete, gemenskap.”

”Vi utgår alltid från medborgaren, den växande människan.” Starkt. Matchar vårt ”vi vill ge vingar”. Generatorn följer upp med ”Vår idé är att låta varje människa växa i sina styrkor och i solidaritet med varandra och låta alla nå sin fulla potential.”

Medryckande. Framförallt de sista orden, som låter läsaren höra högstämd musik ur en amerikansk film och ana Marinkårens motto ”be all that you can be”.

”Till grund för friheten ligger människors lika värde. Alla ska vara lika inför lagen och ha samma rättigheter ”. Lysande, omfattas av alla väljare, utom Sverigedemokraterna.

”Friheten är vår grund och tillsammans med trygghet och rättvisa har den en särställning bland våra värderingar. Frihet, trygghet och rättvisa ligger till grund för en rad andra betydelsefulla värderingar och avväganden i vår politik.” Jag sitter tårögd – vilken politisk agitation!

”Ansvar är en annan sida av frihet och trygghet är frihetens viktigaste komplement.”

“Tillväxt är summan av våra framsteg och mänsklighetens tilltagande förmåga.”

“Hållbar tillväxt innebär en utveckling som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar”

Jag börjar inse att jag begått ett misstag som gett Schlinge tillgång till floskelgeneratorn. Det här är bra grejor. Ja, mer än bra – det är till intet förpliktigande retorik på hög nivå.

Jag måste göra något. Kanske är det inte försent att logga in på Schlinges konto och ändra inställningen till ”nyliberal”, före moderaternas stämma i oktober.

6 kommentarer Lägg till

  1. Anders Nyman skriver:

    Härligt skrivet. Du satte ord på det jag tänkte 😀

  2. En underbar bloggpost som definitivt är igenkänningspolitik och igenkänningssatir när den är som bäst. På oss bara! 😀

  3. Sven-Eric Forsén skriver:

    Floskelgeneratorn kom även till flitig användning då Anders Borg ställde in den på väderleksrapporter koordinerade till KI:s prognoser. Det skapade en viss förvirring på TV 4 som blev felaktigt uppkopplade mot Lars Calmfors och Ingves, då väderkartan äntligen kommit på plats efter alla reklaminslagen. Schlinge – som han numera kallas – sågs förresten i glatt samspråk med Maria Fehrm – som dagen till ära var iklädd niqab – på Blå Porten. Personalen lyckades uppsnappa ordet somalier.

  4. Sven-Eric Forsén skriver:

    Maria Ferm låter meddela att hon stavar sitt namn utan h. Då vår sagesman (Peter Eriksson) frågade henne varför hon var klädd i niqab, svarade hon frankt att hon kände sig jagad av vargar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s