Den jämställda arbetsplatsen – en kvinnofälla

Söndag morgon – jag har just avslutat ett samtal med en Partikamrat. Han har ett hus nere i Marbella och vill att vi kommer ner och spelar golf under höstlovet. Jag golfar hellre i Skottland – men solidariteten kräver sitt: Spanien är historisk mark för oss progressiva – där tänker jag med både sorg och stolthet i hjärtat på alla de frivilliga frihetskämpar från Sverige som deltog i inbördeskriget. Jag blickar ut över Odenplan och känner mig nästan som en av dessa hjältar – högervinden blåser över Europa och jag ser mig själv, på plats i Spanien, beredd att ta upp kampen: jag missar greenen – högervinden har tagit bollen för mig.

Ann Sorlin har visat att det jämställda samhället är en kvinnofälla

Men nog om det. Kampen har mer närliggande uppgifter i beredskap åt oss progressiva: Nya forskningsrön visar att den jämställda arbetsplatsen är en kvinnofälla. När vi äntligen skapar det jämställda samhället – så är det naturligtvis männen som drar nytta av det!

Forskningen visar på skrämmande ojämlikheter: Män blir allt friskare och mår allt bättre när arbetsplatserna blir jämställda – vilket visar sig i kraftigt ökande sjukskrivningstal bland männen. På jämställda arbetsplatser sjukskriver sig män lika ofta som kvinnor. Denna könsmaktsstrukturella skillnad måste påtalas för arbetsgivarna så att de kan sätta in åtgärder. Även på mindre jämställda arbetsplatser borde dessa testosteronstinna hannar vara mer sjukskrivna!

Sorlins slutsatser är politiskt stringenta, men ignoreras helt av Reinfeldts högerregering, vilket återigen sätter ljuset på alliansens unkna kvinnosyn. Tänk er själva om det motsatta förhållandet rått – om det visat sig att kvinnor blivit mer sjukskrivna som en följd av fenomen i yrkeslivet. Vilka politiskt stringenta slutsatser hade man inte kunnat dra av det!

Skarpsinnet och framsyntheten i avhandlingen framgår också av att man redan nu kunnat dra slutsatsen att de män som tar ut föräldraledighet lever längre. Redan nu kan vi fastställa hur ojämlik jämlikheten är i högerns Sverige – där den jämställda arbetsplatsen har visat sig vara den avgörande faktorn för att de 30-plussare som nu tar pappaledighet kommer att leva längre än sina föräldrar.

Det är med darr på tangentbordet jag skriver – Kampen fortsätter!!

12 kommentarer Lägg till

 1. Pelle skriver:

  Vänta vänta vänta! Vad är det för absurda slutsatser forskaren drar? Hur kan man dra slutsatsen att män blir allt friskare och mår allt bättre när sjukskrivningstalen ökar??? Skulle du säga att kvinnor blir allt friskare och mår allt bättre om kvinnors sjukskrivningstal ökade? Det skulle i slutändan betyda att folk är som friskas och mår som bäst om de är långtidssjukskrivna!!!

  1. Sven-Erland skriver:

   Precis. Kampen fortsätter!

  2. Hulk skriver:

   såklart. du borde lärt dej vid det här laget: ”män är svin – kvinnor tar för sej”.
   forskningen bevisar bara att jämställda arbetsplatser dras med fler sjukskrivningar, punkt slut

 2. svanteperson skriver:

  Så du menar att om kvinnor även delar på på bördan i företageriet nuvarande 33.5% kvinnoägt och 66.5% mansägt – så skulle kanske män i samhället må ännu bättre? (kvinnor 30% samägda 7% mansägt 63%, kvinnligt nystartande i år 33% – invandrarägt 20% <- jämställdhetsfördelning där är okänt)

  Det är ändock lite komiskt att staten gjort lag på att man ska se till att jämställdheten ökar i hemmen. För hur ska man göra för singelindivider där singelkvinnor ändå gör mer arbete i hemmet än singelmän? Det verkar vara på automatisk frivillig basis att inte "kötta på i hemmet"…kan det vara så satt män har de lättare att ta det lugnt?

  För mer jämställdhet behöver antingen kvinnor bli mer friska eller män mer sjuka. Antingen lever kvinnor kortare tid eller män längre tid. Listan kan göras lång.

 3. Sven-Eric Forsén skriver:

  Vad vore mannen utan kvinnan? Ingenting! Det har vi i Partiet redan insett. Ty vad vore den bibliska historien utan Eva. Ingenting. Och vad vore Danmark och dansk politik utan Helle Thorning-Schmidt och hennes båda medsystrar. Rena katastrofen! Så länge leve vår SOCIALDEMOKRATISKA RÖRELSE! Och nu väntar en ny skördetid.

 4. Pär Sandqvist skriver:

  Hahahahahahahahahahahahahaha

 5. Mats Leandersson skriver:

  Men snälla ni… undersökningen visar på att män kopierar kvinnors beteende på jämställda arbetsplatser, d v s de sjukskriver sig när de är sjuka, de tar ut mer föräldraledighet, o s v. Hur i hela världen kan ni få detta att bli något negativt? Arbetsplatser som är jämlika gagnar båda könen – kvinnor får lika mycket inflytande som män, och män tar större ansvar för sig själva och familjen.

 6. johan dhalberg skriver:

  Jag förstår inte hur det kan vara något dåligt att män mår bättre? Jag kan bara jämföra med min far och hans vänner hur de vägrar sjukskiva sig trots hårt skiftarbete pga av nån konstig stolhet. Det är ju jätte bra att män börjar ta efter kvinnor detta avseende. Eller jämställdhet ska bara gynna kvinnor menar du eller hur tänker du?

 7. Sanslöst skriver:

  Hur dessa socialistfeministiska individer kan få det till att mannen är friskare och mår bättre när han sjukskriver sig övergår min uppfattningsförmåga! Den vidriga indoktrinering som snurrar runt i deras förtvinade hjärnor gör förmodligen att de läser ut tendenser som passar deras agenda i vilken sorts information det nu må vara! Själv tror jag att männen börjat sjukskriva sig pga de vantrivs i den indoktrinerade miljön!

  När skall samhället delas utifrån åsikter? Jag säger att det är dags nu och har så varit under lång tid! Tänk att slippa ens höra talas om att det finns socialister!

 8. Mikael Jordnära skriver:

  Människan som skrivit detta blogginlägg har sannerligen inte förstått någonting om jämställdhet. Det är så korkat skrivet och vinklat att man inte ens orkar ge sig in och debattera, trots att det oftast är fallet för min del vid sådana här tycken.

  1. Sven-Erland skriver:

   Jag förstår att du står svarslös: Sådan är kraften i den sant progressives argument!!

 9. blomrabatten skriver:

  vadå män som tar ut föräldrapenning lever längre. Det fanns ingen föräldraledighet bara mammaledighet när jag och maken fick barn. han tog stort ansvar för barnen under hela deras uppväxt men kunde inte ta pappaledigt därför att det inte fanns. Han är nu äldre än genomsnittet av män men det finns det ingen statistik på för han var aldrig pappaledig. Använd statistik där den finns. de pappor som tagit ut föräldraledighet är väl inte äldre än femtiofem sexti och hur gamla de blir får vi veta först om ytterligare så där tjugo tjugofem år kanske.Då kan man se om de levt längre än genomsnittet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s