Högt i tak

Fredag morgon och jag bloggar live från Lilla Hotellet här i Vilhelmina. Åke Nilsson, Partiets starke man i kommunen, kom förbi och väckte mig för att berätta att det råder uppror i kampanjen. ”Många har reagerat starkt på ditt besked att de plastinslagna dammsugarna skall avskaffas på Partimöten för att ersättas med smörgåsar med färska grönsaker. Skall vi sitta som några jävla kärr***ar och äta kaninmat, är en vanlig kommentar, berättade han. ”Jag har förklarat för dem att du menade att det är den nuvarande ordningen med endast dammsugare som skall avskaffas, inte dammsugarna, men folk har bara blivit än mer förbannade och menar att en motpåve inte kan skjuta från höften på det viset”.

Jag sa till honom att inte oroa sig, att jag kommer att ta i på skarpen med de värsta bråkstakarna – men att jag hade en annan sak att diskutera när vi ändå var inne på området begreppsförvirring: ”Jag har sagt att vi skall ha högt i tak i kampanjen, vilket verkar har missförståtts. Kan du klargöra för organisationen att med detta avses att man får debattera vad man vill – utom att kritisera personer i kampanjledningen eller försvara sk högersosse-uppfattningar. Medlemmarna är fria att diskutera (stödja)  kampanjens tydliga vänsterpolitik, i avvaktan på att denna skall formuleras”.

Åke tyckte att det lät klokt och lovade att ta itu med saken omedelbart. ”Kampanjens politik”, sa han frågande, ”När skall den formuleras?”. Jag förklarade att det utvecklats så många spretiga idéer i organisationen att jag valt att låta arbetet ledas av en av Partiets mest erfarna politiker – Maj-Britt Theorin. Hon anser inte någon som inte varit med i Partiet i minst 25 år vara en riktig socialdemokrat – och riskerar därför inte att påverkas av nymodigheter och tal om förnyelse. Hon vet vad våra kärnväljare vill ha. Dessutom ger det en möjlighet uppmärksamma Theorins historiska gärning – hennes plan från 80-talet om att förbjuda parabolantenner. Tänk om vi kunde få stopp på borgarpressens kampanjer – genom att uppdatera hennes förslag för det nya årtusendet och kräva att privata vinstdrivande bolag inte får bedriva någon form mediaverksamhet överhuvudtaget.

Åke nickade eftertänksamt och försvann.

Den anonyme från Torp kom fram och sa: ”Klok tanke med Maj-Britt. Börja bara nu inte att be om ursäkt för något du sagt. Då hamnar du på ett sluttande plan. Mitt råd till dig är: Ta dem en och en, tryck upp dem i ett hörn – och stick pekfingret i magen på dem”

”Pekfingret i magen?”, sa jag frågande.

”Naturligtvis. Kom, du kan få öva på mig”.

3 kommentarer Lägg till

 1. David H skriver:

  Håller med angående takhöjden.

  Du borde få med dig herrarna Tord Oscarsson och Bengt Silfverstrand, flitiga skribenter på S-info.se. De vet att man bara ska kritisera kritiker till partiledningen. Problemet är att du som motpåve skulle kunna kategoriseras som just en kritiker, men så länge kritiken kommer från vänster inom partiet så är den ju lättare att svälja – då är det mer av ”friska tag”.

 2. Arvid1 skriver:

  Som gammal genusforskare måste jag berömma Sven-Erland. Det visar tecken på stort statsmannaskap att tillåta både dammsugare och något slags hälsobröd. För övrigt tror jag att den eminente konditorn på Lilla hotellet därav kan göra en kulinarisk läckerhet genom att kombinera de bägge bakverken till ett neutralt och för bägge könen acceptabelt kaffetilltugg.

 3. Sven-Eric Forsén skriver:

  Vad ska man med dammsugare till annat än till kaffet ? Det går ju lika bra med dammvippa påpekar Annie Lööf. Vi måste spara med elströmmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s