Världsarv – så attraherar man MP

Lördag morgon – jag bloggar live från Stinas café på Storgatan här i Vilhelmina. Natten har varit stökig. Missnöjet bland Partimedlemmarna har börjat växa, till den grad att jag blivit mordhotad och Åke Nilsson, Partiets starke man i kommunen, har anlitat N’Johan i Malgovik som livvakt åt mig.

En uppsjö av oförenliga krav har rests – några vill enbart tillåta statliga bolag, andra anser att samtliga aktiebolags vinster skall återinvesteras i verksamheten – ytterligare några har en idé om en slags avgift på näringslivet som kan fonderas för att köpa upp privata företag, vilka sedan förvaltas av facken. Nu börjar kraven komma på att jag skall resa runt på skotern för att be om ursäkt för all den besvikelse som uppstått.

Klockan halvtre i natt ringde dessutom Lena Mellin på Aftonbladet. Jag frågade om hon glömt Partiets gamla regel don’t drink and dial, men hon svarade att hon trodde det bara gällde Facebook. Hon ville hursomhelst pressa mig kring våra kampanjbidrag – och menade att hon har från säker källa att pengarna kommer från LO. Jag förklarade att stödet kommer från Svenskt Näringsliv, vilka vill vrida Partiet åt vänster så att alliansen vinner valet, men hon tjatade på om LO och kärnkraftsindustrin. Jag la till slut på – vi får se vad hon skriver.

En glad nyhet är att jag fått över kvinnorna här i Vilhelmina på min sida. Jag har suttit med en grupp ledd av Vilhelminas egen Kristina Norman. ”Vi träffas till frukost”, sa jag igår – och idag dök de upp på  Lilla Hotellet kl 05.30 – med beskedet ”Ja, vi tänkte att du behövde sovmorgon”. De vill att Vilhelmina skall dra nytta av motpåvekampanjen och den uppståndelse som skapats och skall starta ett projekt som visar att Vilhelmina är en bra plats att leva på. De har redan tagit fram ett marknadsföringsmaterial med bilder på skolor, butiker samt nybyggda villor på Baksjöstrandsvägen med sjöutsikt över Baksjön.

De har redan tagit fram ett marknadsföringsmaterial med bilder på skolor, butiker samt nybyggda villor på Baksjöstrandsvägen med sjöutsikt över Baksjön.

”Men snälla Kristina”, förklarar jag, ”Partiet måste vinna väljare bland den urbana medelklassen. Om vi fortsätter som nu kommer snart miljöpartiet vara större än S i Stockholm. När den miljömedvetna medelklassen i SoFo säger att hela Sverige skall leva, så betyder det att ni här uppe måste sluta köra skoter och jaga varg. Ingen vill se bilder på butiker, dagis och en fungerande infrastruktur. Vad vi behöver är bilder på charmiga, rödmålade timrade hus.”

”Timrade hus?”, säger Kristina.

”Ja, eller hur. Inget är så betagande som en artikel om timrade hus, gammal Västerbottenkultur och surdegslimpor när man tar sin latte på Urban Deli vid Nytorget på lördagsmorgonen”, svarar jag.

”Det är ingen som äter surdegslimpor längre”, invänder Kristina.

”Naturligtvis inte, ni skall inte äta dem – de skall säljas till stockholmarna. Nu gör vi så här – vi ansöker om att Vilhelmina kyrkstad skall hamna på världsarvslistan. Det kommer att locka massor av väljare på Södermalm”.

5 kommentarer Lägg till

 1. Maj-Gull Ahlmén skriver:

  Men jag undrar, vad är det där evigt återkommande ”latte” för något?

  1. Maja skriver:

   Det är Knatte , Fnatte å Tjattes förlupne morbror..=)

 2. Jag kan ta på mig att anordna en tågresa för den urbana medelklassen. Vi startar med lite mingel redan på Stockholms central, med jämtländskt rabarbervin, Jädraöl från Gästrikland, små jävla kex med Västerbottensmousse på och kanske lita älg- och renskav. lagom salongs reser vi mot Mora, där du håller ett flammande tal på torget. Efter det fortsätter vi på inlandsbanan med storheter som Tomas Andersson Wij, Sahara hotnights och lite annat löst folk. Du tar skotern, med en headcam på hjälmen.

 3. Arvid1 skriver:

  Jag börjar bli orolig. Allteftersom partiet faller sönder i Stockholm envisas Sven-Erland att tillbakadraget hålla sig i Vilhelmina istället för att med sin makt och pondus föra den vilsna skaran i huvudstaden till rätta. Jag tänker på Napoleon som efter sin återkomst från Elba triumferande reste genom landet och hyllades vid sin återkomst till Paris. Kan något liknande vara en uppgift för Sven Erland? Men då naturligtvis i omvänd riktning eftersom Vilhelmina är nordligare beläget än Stockholm. Ett triumftåg utmed kusten, torgmöten med tusentals jublande anhängare. Gävle kan du dock hoppa över för där har Folkets Hus gått i konkurs.
  Men det är bråttom, snart är vintern här och då vår arme är engagerad i Afganistan kan du inte räkna med bandvagnar som håller vägarna öppna efter snöstormarnas kaos.

 4. Sven-Eric Forsén skriver:

  Nu börjar det röra sig även uppe i Jämtland. Jens Nilsson som är på väg till Bryssel, för att acklimatisera sig inför sitt uppdrag där, stannar till på Arlanda. Han blir eld och lågor inför uppgiften att du befinner dig i Vilhelmina. ”Då måste Sven-Erland förbanne mig besöka Jämtland för att reda upp de mest akuta problemen hos oss”. Visserligen har Sten-Ove Danielsson vädjat om samma sak i Ånge. Men om Sven-Erland besöker honom, får det stanna vid en fransk visit. I stället bör han ta vägen över Jämtskogen med kurs på Bräcke. Bräckeborna har vädjat extra energiskt poängterarar Jens. Det är framför allt ordföranden i fullmäktige Anna-Lisa Isaksson och Anna Lundström, kulturens vapendragar, som är särskilt angelägna, fortsätter den blivande eu-parlamentarikern. Ett besök hos Annorna skulle bekräfta att vi är ett feministiskt parti menar dessa. Annat var det förr i världen då männen dominerade kommunen, med namn som Laur Eriksson, Gällö-Jonsson och Rickard Pettersson dominerande däruppe hälsar de båda kvinnorna enligt Jens. Han rekommenderar – på eget bevåg – Norden Bio i Kälarne, där världens största operastjärnor uppträder, enligt Sveriges nya röst nere i Bryssel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s