Det politiska över-rocktåget

Det politiska över-rocktåget på bangården i Vilhelmina

Natten har varit hektisk här i Folkets Hus i Vilhelmina. Juholt, vår Partiordförande ringde i går morse, uppgiven. ”Myteriet på Partikansliet vägrar att lägga sig. Medarbetarna är i uppror och facken begår högförräderi genom att kritisera Partiet. Flera personer har slutat”, berättade han.

Jag sa att jag inte var förvånad – både hans politiske sekreterare Mats Andersson och talskrivare Anders Utbult anslöt sig till oss i Vilhelmina för ett par dagar sedan. ”Åh tusan, är de hos dig. Jag hade inte märkt att de var borta, jag har kört på som vanligt”, svarade Håkan.

Hursomhelst så bestämde vi oss för att sluta fred – baserat på en överenskommelse där jag blir utsedd till Partiets motpåve vid kongressen 2013. Juholt lovar att kontakta valberedningen och jag lovar att vara klädsamt överraskad när valberedningens ordförande ringer. Han hade egentligen bara ett enda motkrav: ”Då får du komma hit och se till att få ordning på det här förbannade Partikansliet”.

Vi har arbetat 24 timmar i sträck med att planera återtåget – resan genom Sverige, samt intåget i Stockholm. Strax efter att jag lagt på samtalet med Håkan ringde Sven-Erik Österberg med en kompletterande uppgift åt mig: ”Fan vet om du kan få ordning på Partikansliet. Det är ju jättebra om du lyckas, men i VU funderar vi på att lägga ut hela kansliet på ett bemanningsföretag. Det skall fan vara arbetsgivare. Framförallt vill jag att du tar med dig den här bollen från VU: Någon måste agera politisk överrock åt Juholt. Det uppdraget är ditt”.

Med anledning av detta har vi chartrat ett helt tågset av SJ och kommer att resa under namnet Det politiska över-rocktåget. Med mig kommer jag att ha de politiska stjärnor som samlats i Vilhelmina: Den anonyme från Torp, Mats Andersson, Anders Utbult, Stefan Stern, Lennart Holmlund, Karl Petersen samt Maj-Britt Theorin. Bodström kommer att ansluta i Uppsala. Hans förläggare ringde med beskedet: ”Thomas har nyss släppt sitt sista politiska uppdrag i kyrkofullmäktige i Boo församling och kan engagera sig i motpåvekampanjen. Han hoppar på i Uppsala och ser ut som om han varit med hela tiden. Ni behöver planera för en timmes uppehåll där så att Thomas hinner signera böcker”.

Det är bråttom nu, tåget går i kväll och vi håller på att tömma kampanjhögkvarteret. Åke Nilsson, Partiets starke man i kommunen, kom förbi i morse och ville prata mer om förslaget Vee Valley. ”Du, jag ringer dig så snart jag är tillbaka i Stockholm. Det här kommer inte att glömmas bort”, svarade jag samtidigt som jag tänkte på hur vi skall lyckas ta väljare från miljöpartiet på Södermalm.

Vi måste avrunda kampanjen här uppe på ett sätt som bibehåller vårt starka stöd. Jag har lyssnat till Stefan Stern och kommit att dela hans uppfattning att det inte går att förena alla skilda ståndpunkter – och att det enda sättet att undvika att bli en politisk sekt är att inte formulera någon politik överhuvudtaget. I stället tillbringade jag gårdagen med att fara runt på skotern till alla de kommuner i Västerbotten där vi har starkt stöd. Åke menade på att jag måste be om ursäkt för den besvikelse som uppstått, men jag förklarade att det kan de fetglömma och följde i stället rådet från den anonyme supportern på Torp:

 • Såg till att vara i god tid till varje möte, träffade bråkstakarna på orten en och en, tryckte upp dem i ett hörn och körde pekfingret i magen på dem före mötet.
 • Inledde varje möte med att skälla ut deltagarna rejält, förklarade att de som vuxna människor måste kunna hantera besvikelse av det här slaget och att Partiet förväntade sig av dem att de gjorde sin plikt.
 • Höll ett passionerat brandtal, fyllt av indignationsmarkörer och missnöje med regeringens politik.

Det fungerade i stort sett bra. Som den anonyme supportern på Torp sa: ”Glöm inte bort att skälla ut dem – gräsrötterna älskar att bli tilltufsade”. Några missnöjesyttringar höll på att komma till ytan, men jag hade gett N’Johan i Malgovik instruktioner att ta bråkmakarna i nacken och föra ut dem om det behövdes. Det är alltså med starkt stöd i de tunga skogslänen jag återvänder till Stockholm.

12 kommentarer Lägg till

 1. Martin skriver:

  Risken är stor, Sven-Erland, att du blir inspärrad i källarn under Partikansliet igen.
  Hela januari var du där. Tro dem inte!

  1. Sven-Erland skriver:

   Du har rätt, i politiken skall man inte ta något för givet. Det är därför jag tagit med mig N’Johan i Malgovik till Stockholm. Han kommer att vara lojal mot mig sedan jag lovat honom ensamrätt på försäljning av hembränt i hela Stockholms arbetarekommun. Med hjälp av honom kommer jag att kunna kontrollera de fem falangerna.

 2. ”Nu höjer vi hastigheten…på ambitionerna”. Det ser alldeles lysande ut, men det är för lite rock och fruntimmer på tåget. ”Vars ä brudarna?” är en fråga som många norrlänningar har ställt, men ni kan väl plocka upp några efter vägen?

  1. Sven-Erland skriver:

   Brudarna? Du vet hur det är här uppe i norr: Brudarna har lämnat bygden för Stockholm för länge sedan. Kvar finns bara gampöjkarna.

   Men snart är vi i Stockholm igen – och kan förlita oss på tjejerna, som Monica Green och Carin Jämtin.

 3. Sven-Eric Forsén skriver:

  Sven-Eric Söder säger att du överdriver om stämningen på 68:an. Den är tvärtom både rå och hjärtlig. Håkan Juholt har lovat att ta itu med dem som inte riktigt vet sin plats. Monica Green har tilldelats huvudrollen då det gäller att ta initiativet till interpellationer för ministrar att besvara. Hon ses som en retsticka i regeringskretsen. Peter Persson är emellertid den som spelar huvudrollen. Då Monica gjort sitt så träder Peter in på scenen och sopar bort allt motstånd. Smålandskvartetten Håkan Juholt, Lena Hallengren, Thomas Eneroth och Peter Persson går från klarhet till klarhet.

 4. hermelin! skriver:

  Ja,du Sven_Erland,det är bra att du är på väg tillbaka till partihögkvarteret igen!
  Själv är jag på väg från sossepartiet till något högerparti.
  Varför?
  Därför att jag är så innerligt trött på dessa gamsossar som ska säga åt folk vad dem ska tycka hela tiden.(Utom Sven-Eric forsen som är en bra debattör i medierna och skriver bra inlägg utan att huta åt folk som gamsossepartipiskorna gör).
  Ungsossar får inte tycka och tänka som de vill utan måste slaviskt följa patriarkerna som täpper till truten på dem (som den där B.Silvferstedt mot Sigtuna -Johansson)!
  Sånt blir man rasen på och ett sånt parti vill jag inte rösta fram som ett parti som ska regera Sverige.
  Vi vill höra nya fräscha röster från sossepartiet och inte de gamla tungsossarna som suttit där sen decennier tillbaka.
  Nu måste jag hitta ett nytt parti med rättviseincitament och och som är liberala i sitt partiprogram tills jag ska rösta 2014.
  Om inte du Sven -Erland hinner organisera upp detta oorganiserade ,splittrade partipiskefundament som lever kvar i det förgångna som var modernt för 30 år sen.
  Idag är det individualism och individualitet som gäller ,då ska inte pensionärs-sossar sitta och tjata om att folk inte ska få tycka och tänka om partiledare osv.
  Lägg ut gampartisosseförespråkarna på ett bemanningsföretag du,och så låter du ungsossarna som Johansson,HögerDamberg och VänsterVeronicaPalm och den där civilingenjören vad han nu heter som sitter för (s) nyproducera partiet så det blir ett parti att rösta på igen!
  Så kan du låta gamsossarna komma tillbaka och rätta sig efter nyordningen.
  Då röstar jag nog på partiet 2014,men inte om det är så rörigt som det är nu!
  Du har klarat Norrland nu Sven-Eric,men nu blir det hårda tag nere i Stockholmsregionen igen,där krävs det annat än kaffe och dammsugare för att få folk att rösta på partiet ser du!

  1. Sven-Erland skriver:

   Misströsta inte – nu vänder det. Sven-Erland gör snart sitt intåg i Stockholm, slår sig samman med draken i Sthlm AK (Veronica Palm) och besegrar den urbana medelklassen.

 5. Arvid1 skriver:

  Idag är det sorgens och regnets dag i Spanien. Vårt systerparti här som inte har någon eminent taktiker i Sven-Erlands klass hade glömt förse sina tilltänkta väljare med paraplyer och så gick det som det gick. Moderaterna har fått absolut majoritet och skomakaren får förbli vid sin läst

  1. Men i norr lever vänstern vidare, precis som i Sverige.

 6. David H skriver:

  Var det någon av er som glömde informera Östros? Hans tal om Juholt, vår partiordförande!!, som ”popcornmaskin” i kvällens Agenda var inte helt bra om vi nu ska vara utan motpåve ända till 2013.

  1. Jesus Christus skriver:

   Once you pop – you can’t stop!

   1. Sven-E har onekligen goda rådgivare och idé sprutor här inne. Det är ju en alldeles lysande slogan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s