Fyra nyanser av

Torsdag kväll – klockan började närma sig midnatt, men Anders Utbult och jag hade inte kommit närmare målet: Formuleringen av Partiets politiska prioriteringar.

Juholt, vår Partiordförande, hade tittat in med ett par kokta med bröd och räksallad tidigare under kvällen och önskat oss lycka till. ”Vi har tre viktiga områden”, säger Juholt och börjar räkna med fingrarna i luften, ”kunskapsbaserad ekonomi”, tummen upp i luften, ”arbetslösheten”, pekfingret sträcks ut, ”och….den tredje är”

Vår partiordförande ser sig villrådig omkring. ”Den tredje…”

Östros, som passerar på väg till kafferummet sträcker upp fem fingrar i luften och säger: ”fem, det skall vara fem”.

”Den tredje är…jag minns inte den tredje”

”Stoppa invandringen”, föreslår Östros.

”Nu minns jag”, brister Juholt lättad ut, ”Medborgarvärdet är större än marknadsvärdet, samt – vi skall lyfta blicken”.

”Det blir fyra”, invänder Utbult. ”Ett jämnt antal prioriteringar är inte bra, ingen minns dem. Tre eller fem är bättre”.

”Fem, jag sa ju det, fem”, hör vi Östros skrattande invända från kafferummet.

”Helst tre”, fortsätter Utbult, ”det kommer folk i alla fall i håg”.

”Vi socialdemokrater skall inte bedriva gammal invand retorik, vi står för det nya. Jag vill vara väldigt tydlig med att vi står för ett nytt Sverige. Fyra är innovativt”, avslutade vår Partiordförande och försvann.

”Jag förstår inte varför jag som Partiets motpåve skall vara med här överhuvudtaget”, sa jag uppgivet till Utbolt.

”Det är väl lika bra att du är med och tar fram de politiska prioriteringarna, så blir det lättare för dig att veta vad du skall bedriva intern opposition mot”, svarar Anders.

Det hade han naturligtvis rätt i. Vi hade nu fyra viktiga områden:

 1. Kunskapsbaserad ekonomi
 2. Arbetslösheten
 3. Medborgarvärdet är större än marknadsvärdet
 4. Vi skall lyfta blicken

Texten växte fram, men jag hittade ett fel och sade till Anders: ”Du har skrivit fem miljarder extra till stadsbudgeten, jag antar att du menar statsbudgeten”. Anders bekräftar felet och säger ”det skall naturligtvis vara från stadsbudgeten, den urbana medelklassen skall få betala för att den svikit Partiet”.

Strax före Svenska Dagbladets deadline fick vi ihop artikeln och mejlade till redaktionen. Nu är stridsfrågorna identifierade – åtminstone fram till nästa utspel…

Annonser

2 kommentarer Lägg till

 1. David H skriver:

  Fast vad hände med pensionerna? För bara några veckor sedan lyftes ju det fram som en fråga som skulle (S) skulle ta strid för? Ta ipren för att behöva öppna det orangea kuvertet, nej tack! Att alla ska få en pension som man ska kunna leva bra på -Ja!

  Sedan har vi den sänkta skatten för alla pensionärer.

  Kanske kommer det med i nästa artikel.

  Men infrastrukturprojekten i artikeln är bra, Borås har tillräckligt länge fått vänta på sin snabbjärnväg, en sådan som går mellan storstäder i Europa. Nu är det dags! Norrbottninabanan, samma sak där.

  Borgarpressen undrar om finansiering. Vi har redan angett vad det handlar om: Ingen sänkt matmoms!

 2. hermelin! skriver:

  Sossepartiet borde använda din blogg Sven-Erland i PR-syfte och för att locka väljare!
  Roligare läsning får man leta efter!ha,ha!
  De borde sponsra och betala dig fram till 2014 som reklampelare för sossepartiet!
  Problemet när jag läste Juholts artikel på svd:s Brännpunkt är att sossarna vill samma sak som alliansen i sitt partiprogram,vad gäller skolan,vården osv.
  Ett ännu större problem för sossarna är att Sverige fungerar bra,förutom lite snyltande miljardärer som bedriver riskkapitalsinvesteringar i typ Antonovstilen.Men då säger alliansen att det där ska vi ordna upp och så är allt frid och fröjd i Svedala igen!
  Personligen tror jag det finns ett stort mörkertal av folk som lider i det tysta,förutom när frälsningsarmen, läkare och präster får nog och ryter till.Men detta folk är en tyst massa som inte hörs och syns i medierna.
  I medierna är Sverige just nu ett guldland att bo i,med en finansminister som är bäst i hela Europa och intet moln finnes på sveriges himmel just nu!
  Förlåt Sven-Erik Forseen och alla andra sossekommenterare på Sven-Erlands blogg,men hur kan någon tro att sossarna kan vinna valet år 2014 och överglänsa alliansens GuldSverige!
  Att vi sen har enorma problem med segregation,kriminalitet,utanförskap,en omänsklig arbetsmarknad som konkurrensutsätter människor och dumpar lönerna är inget som media har lust att rapportera om,och gör de det så säger alliansen ”det där ska vi ordna upp”och så är allt frid och fröjd igen!
  Ja,det vete attans vad man ska rösta på 2014!
  Kanske på sossarna,men inte på veliga Juholt,hitan,ditan,svävande på målet och vända kappan efter vinden.Bra talare ,men för oorganiserad som partiledare!
  Så de får nog byta partiledare för att jag ska rösta socialdemokratiskt!
  So vote for Sven-Erland 2014 !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s