Carl Bildt dyker upp på Sosta

Måndag morgon – Sosta har nyss öppnat och jag står med en machiato när Carl Bildt överraskande dyker upp.

”Hej, Carl”, säger jag, ”Vad gör du här? Jag trodde inte att du lämnade Karlavägen och Östermalm, annat än för att bli körd av SÄPO till Arlanda – eller för ett eller annat besök i Arvsfurstens palats”.

”Hus”, svarar han, ”Arvsfurstens hus. Schlinge menar att palats låter för gammalmoderatligt. ”

”Vore inte arvingens hus ett ännu bättre namn i så fall”, invänder jag.

”Struntsamma, det var inte därför jag kom hit”, svarar han retligt. ”Jag har hört att du som Partiets motpåve söker efter en Partiledarkandidat med den medfödda förmågan att kanalisera folkets behov av en Överhet.”

”Ja, jag funderar på något av Partiets starka män ute i kommunerna, någon som visat förmåga att vinna val, gärna med egen majoritet”, svarar jag. ”Jag har redan talat med Den Store på Torp, men han avfärdade förslaget som orealistiskt: han har inte längre råd att leva på enbart en statsministerlön”.

”Jag tror att Schlinge var något på spåren när han häromdagen föreslog dig att blanda lite nytt, lite gammalt och lite blått i Partiledningen, för att komma med i matchen igen.” säger Calle eftertänksamt. ”Om valberedningens ordförande ringer så är jag beredd att ställa upp för Partiet”.

Han måste ha lagt märke till min frågande min, för han fortsätter: ”Jag börjar bli trött på den arrogante och självtillräcklige Borg. Jag är van att alltid vara den mest arrogante i rummet. Dessutom är jag van att befinna mig i opposition mot hela regeringen”.

”Men snälla Carl”, svarar jag tvivlande, ”du kan inte mena allvar. Du – som Partiledare?”

”Jovisst gör jag det. Jag har visat förmåga att vinna val och suttit som statsminister. Dessutom har jag framgångsrikt bekämpat Sveriges alldeles egna bankkris på 90-talet. Borg hade aldrig blivit utsedd till EU:s bästa finansminister om det inte varit för Bildts Krockkudde. Allt han gör har han lärt av mig”, säger Bildt med eftertryck. ”Eller har du ett bättre förslag på kandidat?”.

Jag är tvungen att erkänna att det har jag inte – och bestämmer mig för att ringa Den Store på Torp för att höra vad han tror om idén.

Annonser

17 kommentarer Lägg till

 1. metusalem skriver:

  Sven-Erland…
  Du är ju rätt rolig. En trevlig idé faktiskt att blanda upp det vanliga käbblet mellan sossar och oss som gärna ser Alliansen vid det sk. rodret även efter 2014. Tanken insmyger sig att om ni bara radikalt omorienterar er politik så kanske, kanske, vi kunde rösta på er bara för att en del är så trevliga.

 2. Martin skriver:

  Du har ingen av det gamla gardet, inte heller någon med pedagogiska meriter från fackföreningsrörelsen, ingen riktig arbetare i ditt ledarskap.
  En som vet konsten att ordna till ett ordentligt kassaflöde utan att åtal blir följden.
  Kort sagt, damma av Ola Rask!

 3. bomma skriver:

  Men Martin! Ola Rask torskade väl till slut? Sitter han inte inne längre? (Eller har han fått straffrabatt och blivit storbanksrådgivare redan?) .I princip har Du ju rätt för vi behöver ju lösa krisen med hjälp av någon finansiellt kreativ toppkraft. Ola Rask for president!

 4. Analytikern skriver:

  En okunnig fråga
  Vad gjorde Ola Rask??
  Jag minns att han var en äkta sosse.
  Men glöd och rättvisepatos.
  Var det han som försnillade pengar från någon Folkhögskola??
  Tacksam för en länk där jag kan läsa om Ola Rask!

  1. metusalem skriver:

   Du kan givetvis på Google skriva in namnet på gentlemannen Ola. Hans bravader gav väl vissa avtryck i rörelsen. Kolla även bilder på Google. Mustaschen verkar vältrimmad, så att så långt finns alla förutsättningar.

   1. Analytikern skriver:

    Tack. Kollat.
    Alltså den fulländade sossen med dubbla löner, anställning av familjemedlemmar, fixa sonens lägenhet.
    Fick sedan avgå som VD på Rönneberga. Småaktigt!
    Att avpolletera en så fullödig sosse. Det skulle J. aldrig ha gjort.

 5. Gubben skriver:

  Obegripligt hur du, den mest framstående av alla social fall av demokrater, fortsätter att underminera vår LEDARE, den ofelbare Juholt! Jag skäms över att vara ett fall för socialen om du fortsätter på detta sätt.
  Juholt är vårt starkaste kort om vi ska lyckas komma tillbaka till… tillbaka till… tillbaka till… ja, vad nu är som lockar i vårt storslagna förflutna!

  1. David H skriver:

   Kanske kan Juholt etableras som motpåve mot nästkommande partiledare? Våra ledare finns alltid i våra hjärtan i all framtid och Sven-Erland kanske framledes får förankra sina beslut med Den Store i Oskarshamn snarare än med han på Torp.

   1. Sven-Erland skriver:

    Vi brukar i Partiet bara använda tillnamnet Den Store på Partiledare som vunnit val. Låt oss se hur saken utvecklar sig.

   2. David H skriver:

    Han har dock vunnit ett av de allra finaste av demokratiska val som finns: han blev vald till partiordförande av den socialdemokratiska kongressen. Ingen ska förminska den bragden.

    Om ”Den Store” inte passar, än, så kanske man man mildra det, ”den inte helt obetydlige!”. Därmed slår han i vart fall varenda högerledare i världshistorien. Och med tanke på att Reinfeldt faktiskt är återvald statsminister, så är det inte fy skam.

  2. Sven-Erland skriver:

   Min lojalitet mot Juholt, vår Partiordförande!! är självfallet ogrumlad – men min roll som Partiets motpåve kräver sin tribut.

 6. Flink,Flank,Flunkit skriver:

  Kan man tro att Räven rask-ar över isen eller….?

 7. David H skriver:

  En mörkblåröd ohelig allians? Varför inte. I England är ju ”Blue Labour” redan ett etablerat begrepp.

 8. hermelin! skriver:

  Calle Bildt kom nog och fjäskade för att det kommit smolk i moderaternas bägare i form av Anne-Marie Pålsson (moderat)som beskriver M-partikulturen som en diktatur med makt och misstänksamhet som bygger på tystnad och lydnad i sin nya bok!Fredrik R.skäller ut obstinata ungtuppar som inte tycker som aristokratmoderaterna!
  Och den enda nyhetskanalen som skriver något om detta är TV4.Massmedia för övrigt är som Nordkorea(köpta och korrupta).Hade det varit en sosse som skrivit en bok om Juholt hade det stått på varenda löpsedel,men när det gäller Reinfeldt möts vi av tystnad.Jädrans märkligt!
  Inte kan man rösta på moddarna som har en maktkultur värre än sossarna!
  Attans ,vad svårt det blir att bestämma sig till 2014.
  Men sprätten Bildt röstar jag inte på i alla fall ,hur mycket han än fjäskar för Sven-Erland!

  1. David H skriver:

   Vilhelm Moberg beskrev en gång Partiet på följande sätt: ”Socialdemokraterna är ett idéparti med två idéer – att ta makten och behålla den.”

   Kanske har Reinfeldt, i sin iver att transformera sitt ondskefulla parti, tagit fasta på just detta?

   Det skulle nog också förklara varför Högerpartiet har rekordhöga siffror; gråsossar lockas av starka partier och ledare.

   Lösningen för Juholt måste vara att ta på sig en stålhandske och uppträda med auktoritet, spelad om annat är omöjligt. Waidelich, den räddhågsne, får sändas på en intensivkurs på Bommersvik. Lärare? Thage G. och Enn Kokk. Sen kanske det finns hopp.

 9. skogsfrun skriver:

  Visst har den Store på Torp råd att leva på en statsministerlön. Han har väl en fru som tjänar pengar och kan hjälpa till att försörja honom! Om han dessutom odlar potatis på sina ägor så behöver han inte vara rädd för att svälta ihjäl.

 10. Sven-Eric Forsén skriver:

  Hemligheten med Görans stöd för euron sägs bero på att han – i eget intresse – vill ha alla egna ersättningar betalda i euro . Detta under förutsättning att man gör undantag för honom, och temporärt tillämpar en kurs, där kronans värde följer eurons.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s