En ny religion

Söndag förmiddag – en stund för reflektion. Jag är ateist och går därför inte som Odell i kyrkan på söndagarna – även om jag i likhet med honom är övertygad om att Juholt, vår Partiordförande!! kan gå på vattnet. Eller åtminstone komma torrskodd ur de mest osannolika knipor.

Hursomhelst, vi progressiva kan inte vara troende. Vi kan inte bejaka ett antiintellektuellt förhållningssätt där trossatser och dogmatism tillåts styra över det sunda förnuftet och mänsklig rationalitet.

Nu när Partiet rasat till 25% i opinionsstöd – och av vissa inte längre anses ensamt kunna stå för en vision för landets framtid – kan jag dock känna en viss existentiell tomhet. Jag läste i veckan att nätpiraternas egen religion, kopimismen, har blivit officiellt erkänd som religion i Sverige. Det slog mig då att vi skulle kunna ansöka hos kammarkollegiet om att Partismen upphöjs till religion. Jag har talat med Bertil Kallner, chefsjurist på kammarkollegiet, som uppger att ett trossamfund kan i princip se ut hur som helst. Vad som är avgörande är samfundets egenbild. Det ska vara en gemenskap för religiös verksamhet.

Det sistnämnda kravet är uppfyllt – och om inte Partiets egenbild skulle räcka till så skulle jag bli förvånad.

Vi har ingen kyrkobyggnad än, men vi kanske kunde ha en ritual där vi samlas vid Olof Palmes grav och med indignation och trygg självrättfärdighet tänker tillbaka på Partiets storhetstid.

14 kommentarer Lägg till

 1. Sven-Eric Forsén skriver:

  Tack Sven-Erland för dina sinsiktsfulla inpass i de stora frågorna. Därmed kommer vårt kära parti ,att likt Fågel Fenix återuppstå från det träsk, vi tillfälligt hamnat i genom mediernas förföljelsekampanj. Det finns bara en tro som kan ge ett positivt resultat för vårt land. Och där står sig Odell slätt om han fortstätter att åberopa Jesus. Endast Håkan Juholt och vår gemensamma strävan och tro kan rädda alliansens moderata eftersägare från undergång. Med socialdemokratin för fäderneslandet och en ljusnande framtid.

 2. Ernst skriver:

  En av ABF redigerad och nytryck version av den lilla röda kan tjäna som vår auktoritativa skrift. Folkens hus kan återregleras och fungera som som vår nya församling. Som förkunnare har vi redan Juholt. En bred, samhällelig troslära i syfte att vinna valet 2014 ligger således inom räckhåll!

 3. Partivän skriver:

  Sven-Erland är ju ute och reser en del och varför då inte ta en avstickare till Nordkorea och Pyongyang. Har ligger man långt framme med att omdefiniera ett politiskt parti till religon. Till och med har man lyckats avskaffa döden genom att göra sin förste Store Ledare, Kim Il Sun, till Evig President (…tänk en framtid där vår Store Partiordförande är evig Statsminister, man kan bli tårögd för mindre). Med denna religon, som i grunden givetvis både är hyperprogressiv och ultrademokratiskt, kan man också hålla folkbildningen ren och sanningsenlig. Illasinnad borgarpress finns givetvis inte och vad som är ännu bättre är att där inte finns några elaka människor som bloggar dumheter om sina Stora Ledare. Skulle det mot förmodan ändå uppkomma någon elak människa av detta slag finns för ändamålet specialla inrättningar med en högt utvecklad pedagogik för att få dessa på bättre tankar.

  Här finns helt säkert mycket att lära, ja här finns till och med tempelbyggnader som tillägnas denna religion, där man ställer ut sina Stora Ledare i glaskistor. Detta sistnamnda kanske är lite att ta i men man ska ju aldrig säga aldrig.

  Sven-Erland kan betrakta reseanmodan för denna resa som beviljad. Jag kan inte tänka mig att VU eller Partistyrelse skulle ha några invändningar.

 4. magelungen skriver:

  Kopimismen är ett bra föredöme, men Partismen borde istället för att kopiera information börja kopiera kärnväljare från de tunga skogslänen. Då uppstår en eukumenisk samexistens av Partism och Kopimism – Partism(k).

  Om varje s-röstande Vilhelminabo kopieras 30 gånger så borde de motsvara de bortsprungna medelklassväljarna i Storstockholm.

  Med Partismen (k) är valsegern 2014 säkrad!

 5. Analytikern skriver:

  Strålande förslag att göra genetiska kopior på våra kärnväljare men svårt att fixa.
  Analytikern anser att det blir alltför meckigt, riskfyllt och tidsödande.
  Kopieringsprocessen är som bekant inte säker och då finns det risk att
  våra kärnväljare kopieras till moderater.(Hemska tanke!!)
  Graderad rösträtt är lösningen!
  Det går mycket snabbare att återinföra en graderad rösträtt.
  Upplägget är att där våra kärnväljare finns finns råvarorna och skogen.
  Min tanke är att varje kärnväljares röst uppräknas med faktorn Pi gånger 10 (3,14*10=31,4).

  I och med denna graderade rösträtt baserad på att vår export finansierar välfärden och
  då skall människorna som skapar exporten ha ett större inflytande än den bloggande urbana medelklassen.

  Och den urbana medelklassen får ett inflytande som mer rättvist speglar hur mycket deg den bloggande urbana medelklassen drar in till Solidaritetens Sverige.

  Det är social rättvisa anpassad till 2000-talet!

  1. Partivän skriver:

   Analytikern, tack för att vi har så intelligenta och briljanta partimedlemmar som du som här som genom en kombination av oantastlig matematisk vetenskap och samhälls dito funnit lösningen på hur vi skall ta oss ur det, i och för sig högst tillfälliga problem, vi nu sitter i.

   För att göra ditt förslag ännu mer fulländat (…och för att ta bort varje tvivel om att det inte skulle vara vetenskapligt matematiskt) skulle jag föreslå att multiplikatorfaktorn istället skall vara pi-kubik (31,00627668029992). Skillnanden blir marginell men det ser mycket mer matematiskt stringent och vetenskapligt ut och vi riskerar inte en massa tramsig borgarkritik om att vi valt just faktorn 10.

   1. magelungen skriver:

    Analytikern och Partivän!

    Ni har helt rätt i att det är numerären som är det viktiga. Metoden är inte det viktigaste när det gäller att återställa den sociala demokratins korrekta andel av väljarkåren.

    Multiplikatormodellen blir också mycket billigare än genetiken, så då kan rörelsen (som inte har så mycket pengar längre) även bekosta Sven-Erlands studieresa till Nordkorea.

   2. Analytikern skriver:

    Givetvis skall vi ha en vetenskapligt stil på våra förslag.
    Utmärkt med PI-kubik.

 6. Maj-Gull Ahlmén skriver:

  På Stora Nygatan 30 är där röda stjärnor i fönstren …

 7. Jesus Christus skriver:

  Jag kan tänka mig att kliva in i en aktiv roll i samfundet, sittande på allsmäktig Håkan Juholts högra sida. Den kyrka jag kommer ifrån har ÄNNU SÄMRE opinionssiffror än den socialdemokratiska. Det är bara några gamla kärringar kvar där. 25% blir för mig rena himmelriket. Hör av dig till min agent, Sven-Erland angående övergångssumma och kontraktsvillkor.

 8. Arvid1 skriver:

  Bäste Sven-Erland.
  Det var med de renaste avsikter jag anslöt mig till din bloggopropagandistiska kampanj för partiets bästa. Successivt har jag tolkat dina och några av dina medarbetares inlägg här som något ironiska och kanske inte alls syftande till att lyfta partiet ur den jämmerdal där det befinner sig. Jag frågade tom min husa efter hennes synpunkter och hon nickade under hucklet sitt ett bifall till mina misstankar. För att vara helt säker på saken tog jag upp frågan med min kalfaktor som normalt sedd är känd för att tycka som husbonden tycker och som tidigare vid ett flertal tillfällen har hört min entusiasm för Sven-Erlands kampanj. Även han menade att det ”kunde vara si eller så” och inför denna osäkerhet kunde jag inte göra annat än att ramla av hästen, mitt på Karlavägen.
  Så därför måste jag nu med oro i rösten fråga dig om dina inlägg är helt seriösa?
  Med vänlig hälsning
  Från en darrande penna.

 9. Martin skriver:

  Att Partiet får struktur som religion förenklar.
  Plötsligt blir det nu enkelt att förklara alla utomkroppsliga upplevelser.

  Men nu är det väl dags att ta ställning på ett annat område.
  Är Sven-Erland och Partiets Ledare feminister?
  Anser Sven-Erland, att det är tillräckligt med endast fyra professorer i genuskunskap I Sverige?

 10. Fredrik Lidby skriver:

  Det är inte bara partistöd som kan rasa, Sven-Erland…, både kyrktorn och träd. Med eller utan hjälp av Dagmar.

  http://fredrik.vartsollentuna.se/2012/01/08/inga-trad-vaxer-till-himlen-del-1/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s