Partiledardebatten och kapitalismens kris

Han var insiktsfull, Cosimo - visste att varje maktägande gruppering har sin tid, att sociala förändringar kräver nytt ledarskap.

”Klockan är 9.00 och kammaren inleder sitt sammanträde”, hör jag talmannen säga.

Vi är några stycken från Partikansliet som begett oss till riksdagen – och nu sitter vi här med ett spelat intresse för vad som komma skall.

Jag vill inte tänka på vad Juholt, vår Partiordförande!! skall säga. Ja, inte under debatten – det har vi noga repeterat – men till journalisterna efteråt. ”Försök undvika osannningar och tabbar”, som Utbult sa till Håkan strax innan han gick in i kammaren.

Vi har även förberett svar som vår ordförande kan använda till media när de frågar om den våg av avgångskrav som vi väntar oss. Åke Svensson, Partiets regionråd på Gotland var först ut denna omgång genom att klargöra att han hellre ser Mikael Damberg som socialdemokratisk partiledare.

Men nog om det. Det känns långt mer angeläget att tänka på kapitalismens kris.

Kapitalismen håller på att äta upp sig själv – ett offer för sin egen rovdrift. Vad vi ser nu är flera konkurrerande kapitalismer som kommer att förgöra varandra: Vi har den anglo-saxiska kapitalismen, i sönderfall. Den kinesiska, med framgång. Den indiska, den skandinaviska – alla kämpande för sin överlevnad i den globala konkurrensen.

I stunder som denna – precis när Juholt skall delta i partiledardebatten menar jag – bör man lyfta blicken och betrakta det större skeendet, den historiska utvecklingen.

I närtid kan vi erinra oss den svenska finanskrisen – när regeringen Bildt ställde till det, följt av att Göran Persson räddade landet. Det är lugnande att inse att den ansvarslöshet vi sett från bankerna inte kommer att upprepas. Aldrig mer kommer bankerna att låna ut mot så dålig säkerhet. Inte under överskådlig tid i alla fall. Efter den svenska finanskrisen tog det flera år innan banktjänstemännen på nytt fick för sig att de är affärsmän – och inledde en explosiv affärsutveckling på nya marknader. Jag bedömer att vi kommer att ha passerat valet 2018 innan något liknande kan inträffa igen.

Man kan lära mycket av historien. En av världens första riktiga kapitalister var Cosimo di de’ Medici som drev huset Medicis bank i Florens under 1400-talet. Han förstod sig på hur kapitalismens skulle förhålla sig till det politiska systemet – och var av uppfattningen att politiken skulle styras av handelsmän. Den markägande aristokratin  förbjöds att delta i det politiska livet i Florens, eftersom familjen Medici ansåg att denna tidigare maktägande klass var alltför konservativ, tillbakablickande och fattade beslut som förhindrade företagande och handel så snart de fick chansen. Han var insiktsfull, Cosimo – visste att varje maktägande gruppering har sin tid, att sociala förändringar kräver nytt ledarskap.

Som progressiv är det lätt att hålla med – adeln skall inte styra landet och ges unika privilegier.

På tal om kapitalismens kris vill jag ge er en liten ordlista:

Finanspakt = högersosse

Europakt = progressiv, äkta socialdemokrat

Vänta, nu händer något därframme, det verkar som om statsministern skall upp i talarstolen.

Kampen fortsätter!!

7 kommentarer Lägg till

 1. David H skriver:

  Juholt, vår partiordförande var utmärkt. Mycket bra att göra riksdagsdebatten till en debatt om kommunala angelägenheter i Stockholm.

  Om det är något som får i gång våra väljare så är det när det kommunala vanstyret i Stockholm påpekas. Ja, förutom för väljarna i just Stockholm där vi befinner oss i ett sluttande plan. Men i Åsele, Villhelmina med flera kärnområden så går detta hem i stugorna.

  Något beklämmande är det att invånarna i Åsele är mer mån om stockholmarna än vad stockholmarna själva är.

  Jag känner att vi har en vinnande slogan för alla våra viktiga kommuner: ”Rösta på oss, annars går det som i Stockholm”.

 2. observer61 skriver:

  Vår store ledare får betyg Med beröm godkänt. I dag uppträdde vår store ledares som politikens Ingmar Johansson. Ett bra fotarbete, intagande av olika ståndpunkter samtidigt döljande de sociala demokraternas förslag på hur man vill åtgärda och förändra.

  Genom att hålla fast i sin tidigare uppfattning att Sverige inte skall ha insyn i EU ekonomiska stabiliseringsarbete och samtidigt rätt av Storbrittaniens beslut att hålla sig utanför – har vår store ledares visat på flexibilitet och lyhördhet genom att inta två ståndpunkter samtidigt – utan att behöva vänta på innehållet som berör förutsättningarna för Sveriges del.

  På fredagens(? eller 01-27?) EU-möte i riksdagen kommer troligen förutsättningar och konsekvenser för ett svenskt deltagande redovisas och diskuteras – men vår store ledare har här tillfälle att göra nya utspel och ställa alliansen mot väggen.

  En särskild eloge till Tomas Kronståhl, s-oppositionsråd i Västervik – som så klarsynt förklarade vad vad vår store ledare i själva verket med SD stöd till Moderaterna i morgonens P1 sändning. Stödet avser kommande omröstningar – så var det sagt.

  1. observer61 skriver:

   Javisst ja, Tomas Kronståhl har förtjänat en inbjudan till den internationella konferensen ”Tusensamhällen”. Då det verkar som om Sven-Erland är bortkopplad från detta storslagna event – så säg till Carin, så ordnar hon detta.

   1. Även i Dalarna kan vi tolka Juholt: ”Att kräva att Juholt har rätt fakta rörande försvaret, som var hans huvudområde innan han blev partiledare, är rimligt. Kanske har Juholt varit för snabb och kortfattad med att beskriva nya försvaret då han säger att det är framtaget med stöd av Sverigedemokraterna.

    Juholt kanske menar att regeringen inte vill göra en bred överenskommelse över blockgränsen om försvaret. Regeringen förlitar sig därmed i praktiken på Sverigedemokraterna för att det nya försvaret, med yrkesarmé och dess villkor, ligger fast. Detta även om nya försvaret började genomföras redan innan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, då alliansen hade majoritet där.”

    Även om det är signerat Robert Sundberg, DD, hör vi Sven-Erlands slingerbulteri ljuda. Robban fick säkert en mild påstötning via Ajfån. Och nej, SAP har inga spinndoktorer, de har slingerbultar. Och smörbultar.

 3. Dangerous Beans skriver:

  Jepp! Kapitalismen är i kris och de enda som kommer med vettiga lösningar för att skydda befolkningen är fascisterna!?!

 4. Jag måste också säga att det är ett oerhört taktiskt skickligt drag att låta Juholt prata framtidsfrågor, när han har svårt med närminnet. Sverige, Europa och världen i spannet 2025-2050, så intressant. Och omöligt att beslå Juholt med sakfel…

 5. Sven-Eric Forsén skriver:

  Moderaterna har redan insett kapitalismens undergång. De har sparkat den dyrt avlönade PR-konsulten som Göran Persson rekommenderat. Alltså honom själv. I stället samarbetar Schlinge med Göran Greider för att ge högerkrafterna det rätta vänsterstuket. Men i botten ligger naturligtvis en illistig dold agenda där Schlinge samarbeter med Anders Borg. Något som lett till förvirring om hur Greider ska förhålla sig till Juholts framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s