Doggelianismen

Jag befinner mig i Cornwall där jag suttit i överläggningar med några av Milibands rådgivare – en fullkomligt misslyckad resa: inte för att samtalen misslyckats, tvärtom har Labours strateger alltid något nedsättande att säga om regeringen Cameron, utan för att jag hade räknat med långa promenader längs stranden, iförd en tjock lammullströja för att klara av den kalla högervinden från Atlanten.

I stället fick jag gassande sol och en temperatur passande för Rivieran i högsäsong. Men de stora skarorna av surfare verkar nöjda: havet är fortfarande kallt.

Här i Storbritannien har man fått sin Caremaskandal – men inom den offentligt drivna verksamheten i NHS. 14 offentliga sjukhus rapporteras ha särskilt höga dödstal och uppges misslyckas med att erbjuda ”consistently high-quality care to patients”. Sjukhusen skall nu genomföra “strict improvement plans”.

Högerns oseriösa ”political blame game” är i full gång. Sjukvårdsministern hävdar att allt är Labours fel, trots att Labour påtalar att allt beror på regeringen och dess sjukvårdsreform.

Att rapporten är vinklad är uppenbart: Några privata sjukhus bland de som behandlar NHS-patienter har inte nämnts i samband med kvalitetsbristerna.

Annars är den stora snackisen inom Labour Dogges debattartikel i Aftonbladet häromdagen. Att ta del av stora politiska tänkares skrifter är alltid intellektuellt kittlande. Den eviga sanningen bekräftas på nytt: vill man en en riktigt skarpsint politisk analys skall man fråga en kulturarbetare.

Jag skulle vilja föreslå att vi utser varje dag till Dogge-dagen.

Idag firar vi Dogge-dagen genom att minnas ”taxi-var-god-dröj”. Det fanns en tid då monopolföretaget Taxi Stockholm hade koll på bilarna, och man kunde vänta en timme på taxi i telefon.

I morgon blir det då naturligt att fira Dogge-dagen genom att hylla Televerket – som hade koll på sladdarna och hade valt ut den där telefonen åt oss som man stod och höll i. Dessutom var telefonen fortfarande statens egendom och riskerade inte att hamna i privata händer.

Dogge-dagarna räcker året runt. Vi kan fira att man blev tilldelad en skola eller en vårdcentral. Att man kunde bli ivägkörd från ett sjukhus för att man inte tillhörde upptagningsområdet.

Eller varför inte att ledande politiker och ministrar kunde besöka minderåriga på bordell – och räkna med att det tystades ned.

Jag vill hävda att Dogge är en tidsmarkör. Vi progressiva har nödgats bli så progressiva att vi vill stoppa själva progressiviteten i samhällhet.

Det är en historisk vändpunkt: För första gången på mycket länge finns det en hel rörelse som kommit till insikten att allt var bättre förr. Sedan 1700-talet har Europa drivits av en naiv utvecklingsoptimism – av olika skäl, men alltid med utveckling som enda ledstjärna.

Dogge är inte ensam om sin tro; att utveckling inte är möjlig – enbart tillbakagång. Det anser alla vi sant progressiva.

Jag är bekymrad över hur svårt det är för oss sant progressiva att uppfostra våra barn till goda samhällsmedborgare. Hur skall jag kunna förklara Doggelianismens vision om att röra sig framåt till 1976 för mina söner – när en av dem redan för 7-8 år sedan med allvarlig ton frågade: ”pappa, vad gjorde man egentligen på ett postkontor?”

Mina förklaringar blottlade vidden av högerns indoktrinering av ungdomen: ”Frimärken, men det finns ju i Pressbyrån. Dessutom mejlar man ju” sa min son. ”Betala räkningar? Det gör man ju via nätet. Stod ni i kö för det?”

Hursomhelst börjar jag bli trött på det här: Partikamraterna har ringt och iMessat sedan artikeln publicerades, alla med samma oro: om nu Dogge absolut måste vara med i allsköns reklam, borde vi åtminstone inte kräva att sant progressiva kulturarbetare enbart gör reklam för icke-vinstdrivande bolag?

Kampen fortsätter!!

13 kommentarer Lägg till

 1. CurtSteffan skriver:

  Allt är den förbannade televisionens fel. Hade inte Stenbeck underminerat vår insikt om vad som var bäst för oss alla, skulle våra två TV-kanaler vara det enda som fortfarande behövde fyllas med upplysande instruktionsprogram för en bättre nutid och framtid. I och med många nya kanaler fick allsköns s.k. artister utan den rätta inställningen möjlighet att figurera och bli ”kändisar” (f.ö. ett vidrigt ord). Mångfalden släppte fram denne Doggelito.

  Om han och hans gelikar kulturredaktörerna inte ”fått plats” skulle vi inte behövt läsa dessa märkliga återblickar till de ljusa åren, som tyvärr slutade med katastrofen 1976. Olof var då, med rätta, oerhört upprörd. Hans vrede över en så otacksam befolkning var både äkta och genuin. Vi som stod vid hans sida hade svårt att finna ord, men nu förstår vi vad Olof redan då insåg – slussarna hade öppnats för den nya eländiga världen. Doggelito vill nu, på sitt lismande sätt, försöka stoppa tillbaka borgarnas ande i Unikaboxen för att hamna på valbar plats inför nästa års storda drabbning. Men, se upp! Doggelito är en falsk profet och rörelsen är redan full av sådana. Måtte därför Stefan hålla huvudet kallt.

 2. David H skriver:

  Mycket bra! Det började med att en sju år gammal artikel av Dogge började cirkulera bland partikamrater härom veckan, och precis som den nya pekade den på samhällets förfall. Partikamraterna visste förstås inte att den var just sju år gammal och skrevs när Persson var statsminister. Därför är det bra med en ny, uppdaterad, Dogge-artikel, inte bara var det bättre förr, utan det har aldrig varit sämre än just precis nu! Helt klart.

  Det bästa är att även denna debattartikel kan användas igen om sju år, oavsett vem som då styr. Alla sant progressiva kommer nicka instämmande och säga ”precis så är det! Dogge har fångat nuläget som det är”. Juholt var bra på nostalgica, men Dogge är mästaren.

  Jag uppskattade också Televerkets tid, precis som Dogge. På den tiden kändes ju lokalsamtalen billiga i jämförelse med de dyra rikssamtalen. Nuförtiden är det ju bara rikssamtal som gäller, till enhetlig taxa.

 3. Cuben skriver:

  Jag tycker att vi i alla lägen ska vara lite mer Doggematiska. På så sätt slår vi undan benen på alla testuggare.

  Om vi har spolat ner välfärden i toaletten som Dogge verkar veta (!?) så måste väl svaret ändå finnas i Marx bok ”Den heliga familjen eller Kritik av den kritiska kritiken”, (ett mästerverk).

  Avanti o popolo, alla riscossa,
  Bandiera rossa, Bandiera rossa.

  1. Evviva il comunismo e la libertà

   1. Cuben skriver:

    Bandiera rossa la trionferà
    Bandiera rossa la trionferà
    Bandiera rossa la trionferà
    Evviva Lenin, la pace e la libertà

 4. Cuben skriver:

  Angående apotek hänvisar jag till Stig-Björns Ljunggrens twitter inlägg från den 28 maj 2013 som inleds med

  ”I kön till Willys kom jag ihåg att jag behöver allergimedicin. Köpte Clarityn. Jävla borgare som tillåtit slikt elände att säljas fritt.”

  Där visar han ju verkligen på de tragiska avarterna med den nuvarande regeringen.

 5. Jesus Christus skriver:

  Högerns och Alliansregeringens Ondska är uppenbarligen så enorm att den trotsar alla relativitetsteorier och naturlagar. Redan 2006 – åtskilliga månader INNAN man ens tillträtt – hade man lyckats slå sönder det Socialdemokratiska Lyckoriket. Må de ruttna i helvetets eviga eld.

 6. Jesus Christus skriver:

  Fick precis reda på att forskarna kommit fram till att om triljoner år kommer all termodynamisk energi ha försvunnit från jorden och det kommer ö h t inte att finnas något ljus eller någon värme. Bra jobbat, Högersvin!

  1. cuben skriver:

   JC, det är väl just därför som de drar till helvetets eviga eld. Vilka svikare dessa mörkermän.

 7. Jesus Christus skriver:

  Dogge is back! Ännu en oförglömlig debattartikel i Partiorganet! Och än en gång står han inte efter Mäster Juholt i förmåga att blanda ihop högt tonläge, floskler, missuppfattningar, felaktigheter och framför allt KÄNSLOOOR i en fantastisk röra! Här har vi nästa Partiordföranden i vardande, helt klart!

  Det Juholt saknade för att nå ända fram i opinionen var ju enbart att han 1) var en vit, svensk medelålders gubbe och 2) uppfattades som en bonn-politiker från Kalmar. VOILA – ENTER DOGGE! Snygg kille med 1) invandrarbakgrund och dessutom 2) före detta RAPSTJÄRNA!

  Jag gråter av glädje för att framtiden ser så ljus ut för Partiet! Det går JÄTTEDÅLIGT för Sverige, och DOGGE är på gång! Vad kan gå fel??!! Herren vare lovad!

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article17231622.ab

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s