Den högervridna borgarpressen

Utbult ringde och väckte mig redan vid halvsextiden i morse. Jag hörde först inte vad han sa – han svämmade över av indignation. Efter en stund förstod jag att han hade läst DN:s huvudledare om bostadsmarknaden. När jag läst ledaren blev jag lika upprörd som Utbult.

Man får nästan intrycket att DN:s borgerliga ledarskribenter menar att Partiet skapat den socialdemokratiska bostadspolitiken, med dess inlåsningseffekter, enbart för att försätta moderaterna i ett politiskt skruvstäd: systemet är omöjligt att förändra eftersom moderaternas egna väljare bland den urbana medelklassen skulle bli de största förlorarna på en förändring.

Det är beklagligt, ja förolämpande, att DN tror att ett sådant politiskt taktiserande skulle styra Partiets politik.

Men vi socialdemokrater (åtminstone vi strateger på Partikansliet) har naturligtvis en högre tanke med den sönderreglerade bostadsmarknaden. Vi har ett historiskt perspektiv och betraktar hyresmarknaden i ljuset av den kamp för frihet som den förtryckta svenska underklassen fört sedan Sverige formades för mer än 1000 år sedan. Redan våra förfäder vikingarna visste att egen härd är guld värd. Därför tillät de aldrig trälarna att ha eldstäder i sina längor. Endast härskarklassen tilläts ha en eld att värma sig vid.

Så styr man ett folk! Så vidmakthåller man makthegemonin. Det är inga futtiga inlåsningseffekter för moderaterna som styrt vårt agerande, utan vetskapen om att människor med egen härd, människor som äger sin bostad, känner sig trygga. Och trygga människor intalar sig att de är medelklass och röstar på alliansen.

En fri hyresmarknad där medborgarna utan svårigheter kan hitta en lämplig bostad skulle bara ytterligare att underminera det solidariska samhället.

Jag skall ringa upp Veronica Palm idag och föreslå att vi tar fram ett förslag om expropriering av alla bostadsrättsfastigheter, så att det viktigaste vi har, bostaden, återigen kan vara vår gemensamma egendom.

Kampen fortsätter – för en socialdemokratisk bostadspolitik!!

En kommentar Lägg till

  1. klalin skriver:

    Nä, gå vidare! Idén om att låta enskilda bostadsrättsinnehavare köra över bostadsrättsföreningar är en bra början. När stambytet närmar sig, liksom bah, näh jag hyr ju ut i andra/tredje/fjärde hand, lönsamt dessutom. Låt dem vada, i vad det nu kan vara? Klart djungelns lag funkar, alltid, apa som man é…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s