Skymningen faller i Trelleborg

Lördag morgon här i Regeringskansliet, men i Trelleborg råder det skymning. Partikamraten Torbjörn Karlsson har blivit nyfascist.

Han uttrycker en skrämmande människosyn i detta brev till Morgan. Hur kan man värdera barn i pengar? Hur kan man diskutera oskyldiga tvååringar i termer av volymer?

Trelleborgs kommun, ankomstkommun för ensamkommande barn och unga
Trelleborgs kommun vill med detta brev uppmärksamma den mycket ansträngda situation vi befinner oss i.
Efter att vägen för många asylsökande gått genom Danmark till Malmö, ändrades resrutten för drygt två veckor sedan. Från den 10 september och fram till morgonen 1 oktober, har 14 100 asylsökande kommit med färjorna till Trelleborg. Någon tendens till avmattning syns inte, snarare ökar omfattningen kontinuerligt.

trelleborgOch detta när staten, kommuner och myndigheter till råga på allt inte gör något! Hela denna humanitära börda bärs av frivillig-organisationer!

(Vänta nu, kallade jag nyss flyende människor för ”börda”? Har jag infekterats av nyfascism? Bäst jag bryter här för att tvätta munnen med tvål och vatten. Tillgång. Tillgång skall det vara. Människor är aldrig bördor, utan tillgångar. Ja såvida de inte växer upp och blir kulturarbetare, då utgör de en tillgång endast för oss sant progressiva)

Morgan har hursomhelst oroats av brevet från koloni.. förlåt..  från Trelleborg och har idag på morgonen ordnat ett seminarium om hur staten kan gå in och hjälpa kommunerna och vilka ekonomiska effekter detta skulle få över tiden.

Morgan har tagit hänsyn till att flyktingarna gradvis kommer i arbete, baserat på SCB:s siffror för sysselsättningsgrad.

”Det finns ingen anledning till oro. Inte ens i worst case överstiger de årliga kostnaderna 2015 års statsbudget om 16 år – bara tangerar den.” förklarade Morgan pedagogiskt. Han fortsatte:

”Om man utgår från SCB:s siffror kommer man fram till att med nuvarande utveckling kommer vi att ha 3,5 miljoner nyanlända människor som inte kan försörja sig själva i Sverige om 16 år.  Men så illa kan det ju inte gärna gå – det skulle innebära att det svenska välfärdssamhället som vi känner det i dag upphör att existera.”

Det blev knäpptyst i rummet. Ja, bortsett från susandet från projektorfläkten som plötsligt drog igång på högvarv. Ingen sa något, till dess Annika Strandhäll bröt in:

”Nä, vad säger ni, nu vore det väl gott med en kopp kaffe?”

Alla mumlade instämmande och rummet tömdes snabbt. Morgan hade bråttom ut till Bromma och regeringsplanet. Han skall hålla en presskonferens tillsammans med Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson i Malmö i eftermiddag, för att lugna väljarna och få andra myndigheter som Kriminalvården och Försvarsmakten att hjälpa till med flyktingmottagandet. Det är väl ingen här på Regeringskansliet som tror att det går, men det kan vara värt ett försök.

Kampen fortsätter!!

* * *

PS – Presskonferensen är över. ”Ingen kunde förutse hur detta skulle utvecklas” klargjorde Morgan. Jag kan bara instämma: ingen här på Regeringskansliet hade en aning om att det skulle bli så här.

3 kommentarer Lägg till

 1. Insider skriver:

  Från skånska slätten ryktas det att Trelleborg överväger att stänga hamnen. Detta skulle drabba såväl svensk export som dito import och borde därför resultera i snabba åtgärder från staten. Hamnen ägs av ett aktiebolag, Trelleborgs Hamn AB, och aktiebolag får ju fritt förfoga över sin egendom. En sådan åtgärd skulle vara mera effektiv än ligisternas planer på att stoppa trafiken över Öresundsbron. Dessutom skulle det troligen medföra att färjorna valde Ystad som angöringshamn under tiden hamnen i Trelleborg är stängd. Då skulle flyktingbarnen få uppleva hösten på natursköna Österlen tillsammans med nollåttor i förskingringen.
  Nu återstår att se om skåningen, förlåt Morgan, kan/vill/vågar ingripa mot sydskåningarnas motåtgärder.

 2. sven svensson skriver:

  Fördubbling vartannat år.
  2014 100.000
  2016 200.000
  2018 400.000
  2020 800.000
  2022 1.600.000
  behöver inte räkna längre:
  gissar kostnad 2014 100miljarder
  redan 2018–2020 800miljarder
  OCH varje år ökar den försörjda gruppen pga den långa mediantiden till arbete
  Om man för över dessa som aldrig kommer i arbete till pensionärer ser vi att andelen de facto pensionärer ökar pga invandring…..

  1. regnmakaren skriver:

   Löfven och Johansson och Andersonskan m-fl. är helt oförmögna att räkna. Uppenbarligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s