Andra advent – vi åkallar oraklet

Andra Advent här på Regeringskansliet. Jag är trött idag, vi har kört ett nostalgiskt nightgib med samtliga säsonger av West Wing i salongen vid Rosenbads representationsmatsal. Man saknar det White House som styrs av äkta socialdemokrater, sådana som bara Aaron Sorkin kan skildra. Om han fått skriva manus till det amerikanska presidentvalet skulle det aldrig gått som det gått.

Strax efter midnatt drog jag mig undan till köket, där jag kände vemodet krypa upp i mig.

Fan vad jag saknar Den Store på Torp.

Jag hittade en iskall EIPA i kylen. Det kändes genast bättre.

Idag har vi dock mer angelägna uppgifter: Vi åkallar Partiets medium – oraklet i delfiska grupprummet på plan 6. Olof Palme talar genom hen.

Den fråga vi vill ställa till Olof rör migrationspolitiken. Nu när högerledaren kraftfullt har tagit avstånd från högerledaren undrar vi hur Partiet bör positionera sig i förhållande till SD – hitom, bortom eller mitt på?

Oraklet är inte alltid så lätt att tolka, påverkad av tung ideologi som hen är, men om jag förstod hen rätt så menar Olof att det aldrig varit socialdemokratisk politik att släppa in hela världen i Sverige. Internationell solidaritet handlar om att den svenska statsministern beger sig till fattiga länder – inte tvärtom.

Oraklet avslutade med att förklara att detta även möjliggör för statsministern att höja sig över den inrikespolitiska vardagen. Kloka ord från Olof. Nu återstår bara att försöka omsätta dem i praktisk politik.

demokratins undergång.JPG
Unga människor vill inte ha demokrati. Endast sistagångsväljarna ser det som angeläget att leva i en demokrati.

Det är ett svaghetstecken för demokratin när väljarna misslyckas med att ta moderaternas oro på allvar. Tredje advent kommer vi därför att fråga oraklet hur Partiet skall förhålla sig till demokratins undergång. Unga människor vill inte ha demokrati. Frågan blir då om Partiet skall fortsätta att vara reformistiskt och hålla rent vänsterut, eller om vi skall erbjuda väljarna proletariatets diktatur?

Kampen fortsätter!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s