Fjärde advent – en hittepånyhet?

Det råder fjärde advent här på Regeringskansliet – julstämningen är i topp. Jag syftar förstås på de upphöjda känslor av indignation som vi sant progressiva känner när året skall summeras och vreden mot högern multipliceras.

mendicus
Så här tänker vi oss tiggarlegitimeringen

I alla fall rapporteras det i media råda fjärde advent. Hur kan man egentligen vara säker på det? Det är skrämmande med alla falska nyheter som florerar på nätet så här i juletid. Till exempel har centerns Johan Hedin anklagat Partiet och Stefan, vår Partiordförande!! för att ”fylla sina segel med de kalla vindar som blåser i Europa” genom att föreslå tiggeriförbud.

En sådan formulering är det vi sant progressiva som skall använda. Om högern.

Skäms högern! Skäms desinformatörer!

Förslag om licensiering för tiggare medför dock många utmaningar. Magda insisterar på att tiggeriet i och med licensieringen blir en momspliktig verksamhet – och vill nu tilldela Skatteverket medel för att anställa 6000 nya handläggare för skattekontroller.

En av veckans mer obegripliga nyheter är att Telia rapporteras präglas av en sexistisk kultur – anställda har känt sig tvingade att ha sex för att göra karriär. Det är väl inget märkligt i detta. Inom t ex Stockholms Arbetarekommun har man inte kommit någonstans om man inte legat med Veronica Palm.

Hur skall man annars veta vilka som är lojala och vilka som inte är det?

Frågan är nu om detta är något som Telias PR-byrå hittat på för att få lite uppmärksamhet och sanera företagets solkiga varumärke efter den sk HataHatarna-kampanjen. Ingen vill ju associeras med Reinfeldt längre.

Nätet behöver saneras, det inser vi alla. Jag är dock ambivalent till att överlåta detta till vinstdrivande företag: Alltfler rapporter kommer från Trumps USA om kväsandet av den fria debatten. Nu börjar Corporate America att granska ”sanningsvärdet” i nyheter.

hittepa
Corporate America börjar granska ”sanningsvärdet” i nyheter

Facebooks formulering ”Disputed by 3rd parties” är avslöjande. Om det var sanningen och rättmätigheten de var ute efter skulle de skriva ”disputed by The Party”. En sådan funktion skulle jag själv använda. Eller möjligen orkestrera.

Den första frågan vi sant progressiva måste ställa oss är: Vad är en falsk nyhet? För att kunna avgöra det måste men enas om ett gemensamt språkbruk. Tag t ex Parrtikamraten Jean-Claude Mailly,  ordförande för ett av Frankrikes större fackförbund, som i veckan varnat för den ”liberala chock” som François Fillon skulle innebära som president. Liberal – ett ord som blir en lögn så fort det används. När en sant progressiv person, som en fransman, uttalar det betyder det en extrem högerpolitik som utarmar massorna och underminerar mänskliga rättigheter. När Trump, eller vilken republikan som helst, använder ordet liberal är det för att beskriva en socialistisk diktatur. En förtryckarstat nästan lika hårdför som Sverige.

Vem skall avgöra ordens betydelse och därmed vad som är sant eller falskt? Svaret är givet: Alice Bah Kuhnke!

Kampen fortsätter!!

* * *

PS: Måndag morgon, Putins cyberkrigare är igång igen. Nu har de hackat SD:s mejlserver och läckt SD-topparnas mejlkonversationer till Aftonbladet. Man måste utgå från att Putin försöker påverka utgången i det svenska valet 2018 – väl medveten om den uppgång i opinionen för SD som blir följden av att partiets normkritiska linje avslöjas – med intern användning av ord som ”negerboll” och ”skäggbarn”.

Förmodligen behövs något slags licensförfarande för ordens användning om vi inte skall tappa ännu fler LO-medlemmar. Även Putins desinformatörer behöver skärpa sig: Utmaningen för dem är att vad de än hittar på om SD så är det sant, på något plan – en olycklig position i ett desinformationskrig.

En kommentar Lägg till

  1. kaphorn57 skriver:

    Tack för att du håller satirens fina konst vid liv i ett land som fullständigt har tappat humöret…och tyvärr inte bara det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s