Anna Kinberg Batras inåguration

Man måste beundra AKB:s taktiska snille. I vanliga fall skulle debatten/media/politiska motståndare ägnat den kommande veckan åt att belysa/häckla/analysera/plocka isär alliansen och dess Helvetesgap – det som uppstod natten då blixten slog ned i högerborgen. Genom att släppa icke-nyheten om en alliansbudget med stöd av SD före 2018 igår kan hon vara säker på att saken snart är bortglömd – och att alla redan idag på morgonen återgått till att älta The Donald.

Genialiskt! Man får nästan betrakta det som hennes inåguration som oppositionsledare.

Annars var min omedelbara reaktion på AKB:s utspel GÄÄÄSP. Jag tänkte; stöd av SD får hon säkert, men hon verkar ha glömt att hon behöver support även av C – vilket snabbt visade sig under dagen. Det var ju inte svårt att inse, så vi satte igång talskrivarna så snart vi såg nyheten. Nu gällde det att få ut Stefan, vår Partiordförande!! på banan så fort som möjligt. Jag var riktigt nöjd med formuleringen om den tappade kompassen.

Du har tappat ditt ord och din kompass, du barfotabarn i det politiska livet. Så sitter du åter på handlarns trapp – någon vi alla tycker synd om, men inte vill skall leda landet.

Nu har jag inte tid att ägna mig åt alliansen längre. Partikamrater, ni behöver inte frukta att riksdagens icke-socialistiska majoritet skulle avsätta Stefan som statsminister i Sjöstedts regering. Jag säger som Arnold: ”I could be doing something much more dangerous, like re-arranging my sock drawers”. Det är dags att återgå till att förfasas över The Donald. På sätt och vis ser man fram emot den kommande presidentperioden: Världen kommer i fyra år att köra nära ravinens brant. Jag var inte född under Kubakrisen, men jag antar att den ödesmättade känsla som vi upplever nu är densamma som då. Fast den här gången bråkar inte Washington och Moskva om Kuba, men möjligen enas de om att Trump får lägga beslag på ön, mot att Putin annekterar Ukraina. Så länge det inte blir ö mot ö behöver inte vi svenskar oroa oss.

Här på Regeringskansliet stormar för övrigt en infekterad debatt: Heter det, på svenska, inåguration, eller unaugurering? Ingen vet, vilket skapat en lång rad hetsiga diskussioner i kaffe- och konferensrummen.

Har ni hunnit läsa DN om Trump idag? Jag måste gå in och se vilken av deras journalister som toppar förstasidan idag. Igår var huvudnyheten att Trump allvarligt kommer att skada Sveriges försvars- och säkerhetspolitik – enligt DN:s egen analys. Det var åtminstone huvudnyheten till dess att AKB gjorde sitt utspel. Jag är spänd på att se vilken Trump-nyhet tidningen skapat idag.

Kampen fortsätter!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s