Högtidliga öppnandet

Vi befinner oss i vårt tvåvåningstält i norra ändan av Kensington Gardens, i spänd förväntan inför Alternativa Almedalens högtidliga invigning. Vår expertkommentator, Maria Montazami, kommer från ett informellt politiskt samtal med David Cameron:

MM: Ja, men guud, dåra, jag har varit hos Dave, på ‘number ten’ som dom säger här. Vilken trevlig kille.

Kan du berätta om bakgrunden till mötet.

MM: Ja, men guud, du skulle sett. Vilken tråkig inredning! Jag sa det till Dave – ‘när en politiker skaffat sin första tofs, då finns det ingen återvändo’.  Jag har satt upp en tjugo, fyrtio tofsar i hans arbetsrum.

Jag tänkte främst på den politiska bakgrunden.

MM: Men förstå vilka problem han har! Han håller på att försämra pensionerna för offentliganställda. Balansera som han kallar det. Tydligen skall de inte få ut mer i pension är de betalat in. Och nu strejkar de och står i. I torsdags strejkade de hela dagen.

Det låter nästan som Grekland. Är inte reformerna motiverade?

MM: Men guud, han förstår ju ingenting! Det är som när vi har kakbytarparty hemma i LA. Då har jag bakat mina svenska kakor, vanliljgrejsimojser – så kommer nån annan mamma med köpta kakor och tänker byta mot mina hembakta!

??

MM: Ja, han måste ju börja med att se till att politikerna, parlamentsledamöterna, får samma pensioner dåra, som alla andra offentliganställda. Han får ju ta bort den där förmånliga pensionen som de fick för 10 år sedan.

Kommer vi att se en upprepning av torsdagens endagarsstrejk?

MM: Men de e såklart, dåra. Ingen vill byta ner mot köpekakor.

Nej, det förstås, men hur menar du att liknelsen med kakor förklarar brittisk politik?

MM: Men guud, jobbar du med politisk strategi sa du. Nick och Dave bråkar med bröderna Miliband längre ner på gatan. Det blir ju ingen ordning på detta förrän kvarterets stränga mamma ryter i från. Precis som på 80-talet med Thatcher dåra.

Låt oss återgå till Sverige och Almedalen: Så här inför invigningen – kommer Almedalen i Visby att fortsätta att växa?

MM: nej, guud nej. Det har redan peakat. Visby drabbas den kommande veckan av 1400 evenemang och flera tusen makthavar-wannabies. Nu blir det som det alltid blir: de inflytelserika mammorna i kvarteret tycker inte att de får tillräcklig uppmärksamhet och går på en annan sommarfest – och några tycker att det blivit för tillkrånglat och skapar en egen, alternativ fest. Valsommaren 2014, dåra, är sista året som Almedalen fortfarande känns fräscht. Om de sätter upp tofsar längs ringmuren.

Med det tackar vi Maria Montazami och ser fram emot eftermiddagens invigning.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s