Vänsterpartiets dag

Jag bloggar live från vårt tvåvåningstält i norra delen av Kensington Gardens. Med mig har jag vår expertkommentator, Maria Montazami, som kommer att analysera vänsterpartiets dag här i Alternativa Almedalen.

Maria, vänsterpartiet fortsätter att ligga farligt nära fyraprocentspärren i opinionsundersökningarna. Har partiet en roll att fylla i svensk politik?

MM: Ja, guud, ja. Om inte vänsterpartiet fanns och de extrema vänsteruppfattningar som finns i V skulle inrymmas inom socialdemokratin så skulle Partiet splittras och ett vänsterparti bildas.

Så du menar att V behövs därför att de behövs?

MM: Javisst dåra. Det spelar ingen roll om de sitter kvar med Svarte Petter, dvs Ohly, de kommer ändå in i riksdagen.

Tror du att Ohly avgått som partiledare till valet 2014?

Men guud nej, det blir precis som hemma i Hollywood: den där mamman som envisas med att regissera barnens julspel eftersom hon haft en roll som sidekick i en tv-såpa på 90-talet. Alla föräldrarna tycker att det är uselt, men ingen orkar kasta ut henne.

Vad bedömer du att budskapet från vänstern kommer att vara idag?

MM: Men guud, de kommer naturligtvis att säga att högern är dum dåra. Vi kan räkna med en dag fylld av indignationsmarkörer.

Men vilken politik kommer de att vilja genomföra?

Männ guu va trög du e. Genomföra? De vill inte genomföra något, då måste man vilja sitta i regering – och de vill de först när MP också vill det. Och nu när alla pratar om att MP borde föra samtal med regeringen så är trycket på att säga ”vi också” inte oväntat mindre, dåra. Fast det är inte säkert att Ohly förstått det – han verkar leva i tron att det fortfarande existerar en rödgrön koalition.

Med det tackar vi Maria och ser fram emot en indignationsrik, förlåt, händelserik dag.

 

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s