Den politiska dårskapens funktion

Under det Stora Tabberaset, dvs flyktingströmmarna och migrationsdebatten hösten 2015 tog Mises-institutet fram följande beskrivning av den politiska dårskapens funktion tvärs över det politiska landskapet.

Ludwig von Mises lät då hälsa att ”det är så här det ser ut hela tiden, men i vissa sociala skeenden manifesterar sig sambandet tydligare än annars.”

Notera att ytterkanternas politiska dårskap går mot 100 procent. Den sk libertarianska singulariteten går däremot mot oändligheten, vilket illustreras i diagrammet. Figuren illustrerar även en av Ludwig von Mises viktigaste upptäckter: att den politiska extremmitten ligger något till höger om det politiska origo – det sk Mises Shift.

den politiska dårskapen

Själv är jag både stolt men ändå nöjd över beskrivningen av oss sant progressiva. Alla progressiva är inte dårar, men vi sätter en ära i att frivilligt avhända oss våra intellektuella förmågor av ideologiska skäl, precis som libertarianerna. Jag bad även min vän Liberalen kommentera materialet från Mises:

”Den libertarianska singulariteten utövar en oemotståndlig lockelse för varje liberal. Ibland kan man känna hur man sugs in i den, uppåt. Men vanligen hinner man förankra sig själv i mittenpolitiken innan det är försent”.

Kampen fortsätter!!

Uppdatering:

Publiceringen av diagrammet ovan har lett till en uppsjö av följdfrågor: ”Men moralen då, hur ser dess funktion ut?” har många Partikamrater undrat efter att ha sett den politiska dårskapens funktion. Det är en relevant fråga som jag givetvis ser det som min plikt mot Partiet att besvara. Moral är en borgerlig dygd, ett uttryck för ett orättfärdigt klassamhälle med unkna normer. Vi sant progressiva kan inte låta oss befrätas av sådana reaktionära reflexer.

Antag till exempel att Stefan, vår Partiordförande!! klargjort att 30 procent av de syriska flyktingarna har högskoleutbildning. Om du då lät dig anfrätas av borgerlig moral skulle du kunna känna dig lockad att ange SCB:s siffra som är 10 procent. Ett sådant ifrågasättande för inte samhällsutvecklingen framåt. Den konservativa högern har alltid varit utvecklingsfientlig, men vi progressiva tror på utveckling, det hör man på namnet. Därför gäller 30 procent – till dess att själva integrationsarbetet skall påbörjas, och vår Partiordförande!! anger en ny siffra. Då kan du hålla dig till den.

IMG_0284

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s