Politikskola

Inför det stundande nyvalet är det dags att Partikamraterna får lära sig något om politisk strategi. Jag presenterar därför de tre ledande modellerna för politisk förnyelse: Rubberbanding, triangulering, samt den sk svinfylkingen.

Rubberbanding

Högern genomförde under perioden 2004-2010 politisk triangulering som positionsförflyttning – följt av en sk geostationär bana under mandatperioden 2010-2014. Partiet svarade efter valsegern 2014 med den nyutvecklade taktiken politisk rubberbanding.

Jag utvecklade denna helt nya strategi genom att spela Counterstrike GO med Grover Norquist*. Det finns många lärdomar som politiska strateger kan dra från gejming, framförallt från springa-runt-och-skjuta-spel, sk MMO:s (Massively Multiplayer Offline political games).

Rubberbanding sker när man rör sig framåt i det politiska landskapet, men plötsligt och oväntat teleporteras tillbaka till en tidigare position. Ofta sker det när för många spelare samtidigt försöker bilda regering, och undviks bäst genom att Partiet regerar i ensamt majestät.

Hursomhelst, denna strategi var mycket framgångsrik för Partiet under den sk double trouble-perioden under hösten 2014, som utgjorde både eftervalsanalys och nyvalsrörelse. Partiet kunde genom en serie rubberbandings strax före jul hamna tillbaka på ruta ett – redo att vinna nyvalet. Motståndaren var förvirrad, Romson var (fortsatt) förvirrad – och endast Fridolin var vaken.

* Jag dominerade naturligtvis Grover, men jag vill inte lyfta fram mig själv – äran tillkommer Partiet.

Triangulering

Detta är den vanligaste anfallsformationen – vilket också är dess svaghet eftersom den lätt kan förutses och motverkas av motståndaren. Metoden utvecklades av Bill Clintons spin doctor, Dick Morris, i 1996 års presidentval. Man kan ta modellen direkt från Dick Morris handbok och tillämpa på Partiet, genom att fastställa IF – den Ideologiska Förflyttning i riktning mot motståndaren vi är villiga till – samt VH – den Visionära Höjd vi är förmögna till – så får vi reda på var uppe bland de ideologiska molnen vi skall befinna oss.

Metoden är huvudsakligen användbar i två situationer: 1) När stora delar av valmanskåren och framförallt de egna väljarna rört sig i riktning mot den politiska motståndaren; 2) När den egna positionen inte längre attraherar väljare och en ny position bör etableras.

Triangulering förutsätter att det egna partiet kan behandlas som ett gummiband – och bör undvikas då det föreligger risk för partisprängning eller det finns uppstudsiga vänsterpartier som kan fånga upp vänsterväljare – utan att visa tillbörlig tacksamhet för dessa röster genom att lojalt avstå taburetter men ändå stödja den rättmätiga regeringen.

Svinfylkingen

Svinfylkingen är den kanske mest framgångsrika politiska strategin som sett dagens ljus sedan Gustav Vasa införde den allmänna rösträtten. Den utvecklades av Veronica Palm och Sven-Erland Västros under 2010 års eftervalsdebatt.

Metoden är huvudsakligen användbar i två situationer: 1) När den urbana medelklassen svikit Partiet och hellre går klädda i sina löjliga märkeskläder; 2) När det föreligger risk för partisprängning och man måste hålla varenda jävel glad på samma gång – utan att tappa fokus på omvärlden och de väljare som inte är partimedlemmar.

Vid tillämpning av svinfylkingen är det viktigt att fastställa PK – Partiledarens Karisma. Om denna är stor kan kilformationen göras spetsig och fokus läggas på MV, den sk mittenväljaren. Formationen påverkas också av PS – risken för partisplittring, eller rent av partisprängning. När denna är stor skall man samla fotfolket skuldra mot skuldra för att entusiasmera G – den sk Gräsroten. Här är det viktigt att man ser till att ingen sänder ut en live feed via sin mobil när man håller ett brandtal inför partikamrater i Gävleborg – eftersom dubbla budskap lätt kan slå tillbaka i debatten.

Samtidigt som Gävleborgarna övertygas bearbetar man UM – den urbana medelklassen – genom att låta Mikael Damberg, Gabriel Wikström och Sven-Erland gå runt och se ut som vilka vanliga Stockholmare som helst: ”Se på oss, vi kan också gå klädda i Ralph Lauren”, eller, om man är uppe på Söder ”Se på oss, vi kan också baka surdegslimpa och äta ekologiskt odlad Pata Negra på Urban Deli vid Nytorget”

Svinfylkingen är en given valvinnare som behåller, stärker och engagerar kärnväljarna – men samtidigt adresserar  behoven hos de förlorade själarna, mittenväljarna!

Kampen fortsätter!!!

7 kommentarer Lägg till

 1. Jesus Christus skriver:

  Möcke bra, som Svennis skulle ha sagt.

  1. Sven-Erland skriver:

   Ja, jag känner också att detta bara kan gå åt ett håll!

 2. /// skriver:

  fast det var väl inte Gustav Vasa som införde allmän rösträtt?

 3. Denize skriver:

  Tack för att du lade upp de här tydliga illustrationerna! Risken finns ju alltid att Högeralliansen smygläser din blogg, plankar planerna och kvadruppel-triangulerar som ett motdrag. Men den kampvilja som din logik väcker i hjärteroten på hängivna SSU:are uppväger alla listiga kopieringsförsök de ondskefulla borgarna kan försöka sig på.

 4. Ing. Sven-Olof Bengtsson-Svensson-Lundin skriver:

  Just det! Svinfylkingen har ju historiska anor som går ända tillbaka till vikingatiden. Dock lär den fungera mindre bra mot beridna ädlingar på raska araber – enligt Jan Gujillous dokumentärepos om Arn den förfallne.

  Jag tänker förstås på de tre agila musketörerna i alliansen. De kan nog ställa till oreda i de svinfylkingska leden med både pekpinnar och tjuvnyp om man inte ser upp.

  Ja, Anders Borgs pekpinnar ska inte underskattas. Ej heller Carl Bildts legendariska förmåga att ignorera sina motståndare till döds. Allt medan Fader Reinfeldt med sockersöt leende stämma och tindrande ögon förvänder sinnet på motståndarna tills de i ren desperation börjar dräpa varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s