Vilka är Sven-Erlands läsare?

Vilka är det som läser denna blogg? Vilken politisk färg har de? Låt mig börja med att konstatera:  det krävs kunskap och associationsförmåga för att förstå och uppskatta satir. De som läser min blogg är intelligenta helt enkelt. Ja, utom Veronica Palm som plöjer igenom varje inlägg och försöker förstå vad som är så roligt.

Socialdemokrater

Bloggen har många socialdemokratiska läsare – både i Stockholm, där Stockholms Arbetarekommun gör livet surt för varje rationellt tänkande socialdemokrat, och ute i landet. Gemensamt för bägge grupper är att de verkar tänka ”Ja, han kanske är borgerlig – men han säger ju vad vi vill höra”. Detta är människor som tröttnat på den slutna Partikulturen, bristen på demokrati och öppenhet – och tycker att det är uppfriskande att någon driver gäck med fenomenet. Den socialdemokratiske läsaren nöjer sig inte med att betrakta Partiets opinionssiffror och hoppas att de vänder uppåt mot de nivåer som rådde då Aftonbladet skrev på löpet ”Palme kvar på låga 43%”, utan känner innerst inne en oro över att socialdemokratin håller på att spela ut sin roll, likt Lantmannapartiet för 100 år sedan.

För den socialdemokratiske läsaren handlar intresset för bloggen om hoppfullhet, en önskan att Partiet skall kunna modernisera sig självt, öppna sig för demokrati och impulser utifrån – och genom detta formulera en vision om ett framtida Sverige, byggt på solidaritetsprinciper, som kan attrahera väljarna i ett samhälle som allt mindre består av arbetarklass. Den socialdemokratiske läsaren är trött på att höra att han inte är en äkta socialdemokrat pga av sitt ifrågasättande och vill att någon häcklar de fenomen i Partiet som utgör hinder för denna modernisering.

Borgerliga

Att allianssympatisörer tycker att det är roligt när man utsätter Partiet för satir är kanske inte särskilt överraskande. Borgerliga väljare är svältfödda på detta, eftersom i stort sett varje kulturyttring riktar sig mot borgerligheten, från ett vänsterperspektiv, vare sig det handlar om konst, humor, satir, poesi, teater eller litteratur. Den borgerliga individen är van att hennes livsstil och existens är föremål för kulturvänsterns häcklande.

För den borgerlige läsaren handlar intresset för bloggen om upprättelse. För att kunna skratta åt Partikulturen måste man vara genuint trött på den. Läsaren är en 60-, 70- eller tidig 80-talist som vuxit upp med vad de uppfattar som socialdemokratins självtillräcklighet. För dessa generationer är det naturligt att betrakta socialdemokratin som makten i samhället: Att skratta åt makten är att skratta åt ”sosseriet”, ett slags föräldrauppror som aldrig upphör.

Partiet har i den politiska debatten återtagit en retorik från fornstora dar. Vad många i Partiet inte verkar förstå är att de indignationsnummer som nu utförs inte biter på den urbana medelklassen, inte för att de inte bryr sig om de utsatta, utan för att de tänker ”Vi har tagit ifrån er problemformuleringsprivilegiet och vi tänker inte ge det tillbaka. Vi tänker aldrig mer stå där anklagade för ondska och förväntas skämmas – för att vi inte delar Partiets uppfattning om lösningen på varje samhällsproblem”. Den borgerlige läsaren är trött på att utmålas som ondskefull och vill att någon häcklar självtillräcklighetens och självgodhetens apostlar.

16 kommentarer Lägg till

 1. Ernst skriver:

  Uppriktig och klok analys. Känns bra att du vet vad du håller på med. Keep up the good work!

 2. Patrik Mörée skriver:

  Hear hear!

 3. Ann Christin Sandlund skriver:

  Vi är väl ett gäng 50-talister som läser dig också? Och jag tröttnade på självtillräckligheten redan på 80-talet, trots att jag varken var vänster eller höger då, och verkligen inte vare sig urban eller medelklass. Jag väntade förgäves på nya politiska alternativ, men fick ge upp och rösta på Fp. Men jag är grundligt opålitlig.

  1. Sven-Erland skriver:

   Självfallet. Alla generationer är välkomna!

 4. Sigge Fröjd skriver:

  Vill bara påpeka att de socialdemokratiska läsarna nog tror att du finns, på riktigt.

  1. Sven-Erland skriver:

   Nej, inte bland mina återkommande läsare.

 5. Jesus Christus skriver:

  Även min Fader Gud Allsmäktig tillhör dina läsare, Sven-Erland. Han tillhör den översta kategorin, självfallet. Vi vet ju alla att Gud är Socialdemokrat.

 6. Daniel skriver:

  haha, riktigt kul!

 7. around and about skriver:

  Jasså, skrev mitt inlägg om medelklass och ursprung innan jag fördjupade mig……….hhmmm, tack för ordet.

 8. mullis skriver:

  du är kul, men jag tror att det finns många som inte vet vad du är,
  jag är inte riktigt säker jag heller, men jag tror jag förstått

 9. nymax skriver:

  Tar för mycket energi och tid att analysera din ”satir”. Har du inget viktigare för dig än att hindra andra från att bedriva vettiga verksamheter? Jobbar du åt Timbro?

  1. Sven-Erland skriver:

   Viktigare? Vad kunde vara viktigare än att påminna om högerns bruna förflutna och påvisa den moraliska förruttnelse som den urbana medelklassen befinner sig i?

   Kampen fortsätter – även när högerlakejer som du visar sina bruna trynen!

 10. Maja skriver:

  ”Vi tänker aldrig mer stå där anklagade för ondska och förväntas skämmas – för att vi inte delar Partiets uppfattning om lösningen på varje samhällsproblem”
  I´l be damned rätt på trynet!

 11. Lapsus Dei skriver:

  Ber att få berömma S-E för sitt omänskliga slit att upplysa oss alla om de sociala demokraternas krumsprång. Jag ser dem som högst reella genom mina virtuella glasögon.

  Keep up the good work!

 12. Dinsdale Piranha skriver:

  Vaddå..?? Jag är 50-talist och syndikalist. Taskigt att inte bli omnämnd… ;o)

 13. Josef Boberg skriver:

  Så länge som det finns Liv i Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – så finns det hopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s