Alla älskar att hata DN

Ni som följt min blogg vet att DN skickat sina advokater efter mig. Den 8 februari mottog jag ett brev från Danowsky & Partners, där det framgick att ”senast på fredag den 10 februari 2010 avser Dagens Nyheter att kontakta WordPress.com och kräva att bloggen omedelbart läggs ned”, om jag inte tog bort en bild (skärmklipp från DNs sajt) som illustrerade ett blogginlägg. Som framgår av inlägget har jag tagit bort bilden och ersatt med en textruta som säger ”Denna bild har tagits bort på begäran av DNs chefredaktör Gunilla Herlitz”. Bilden är inte viktig, så jag tar gärna bort den – i synnerhet som den satiriska höjden i blogginlägget nu är högre. Deras krav på 5,000 kr i skadestånd är felaktigt – och jag kommer inte att betala, utan har hänvisat DN till min advokat.

Gunilla, du får dock gärna kontakta mig personligen om du vill diskutera saken.

Jag har fått många glada tillrop från folk som anser att upphovsrätten bör tas bort. Min avsikt är inte att bryta mot upphovsrätten. Jag anser inte att jag gör det, eftersom den politiska satir jag skapar är sk samlingsverk, vilka utgör självständiga verk.

Min uppfattning är alltså inte att all information skall vara fritt tillgänglig på nätet. En sådan syn är för mig ålderdomlig – ett uttryck för den pionjäranda som rådde under 90-talet. Jag betalar för Spotify Premium hellre än att ladda mer musik gratis, jag laddar ner betalfilm hellre än via torrentsajter, jag lyssnar på Storytel, jag betalar för elektroniska versioner av ett flertal svenska och internationella tidningar och facktidskrifter, bl.a. DN i pdf-format. (Hur länge det nu kommer att vara).

Det tog tid för musik- och nöjesindustrin att utveckla nya affärsmodeller, så delvis får de skylla sig själva, men nu finns de och det är rimligt att vi betalar för deras produkter.

Min invändning mot DN är att de kränker min upphovsrätt. De följer inte lagen helt enkelt.

Vad gäller den rent juridiska frågan har Danowsky & Partners fel. De är självfallet juridiskt skolade, så deras uppfattning om upphovsrättslagen har jag inga synpunkter på. Felet uppstår när de skall tolka mitt blogginlägg. Min blogg utgör ett självständigt verk – och faller därför utanför upphovsrättsskyddet för originalverket.

Jag begär inte att Danowsky & Partners som jurister skall vara experter på politisk satir, men bloggen utgör satir i flera dimensioner – riktad mot den politiska debatten, mot den turbulens och villrådighet som rådde inom socialdemokratin under Juholt och Mona, mot den mediala bevakningen av den politiska processen, samt mot DN. Att tolka samt att ha behållning av alla dessa satiriska perspektiv i blogginlägget kräver kunskap om politiska ideologier, Sveriges politiska historia, dagsaktuell politik samt associationsförmåga. Det ligger uppenbarligen utanför Danowsky & Partners kompetensområden. Jag har självfallet erbjudit dem att redogöra närmare för de satiriska perspektiv som finns representerade i inlägget.

När jag skriver detta är det tidig fredag morgon, den 10 februari. Vi får se om bloggen släcks ned i dag. Jag har i profylaktiskt syfte kontaktat WordPress och bett dem att ta kontakt med min advokat om en anmälan från DN kommer in. De svarade och uppgav att om en fullständig anmälan inkommer så stänger de ner bloggen omedelbart – men att jag får möjlighet att invända i efterhand. Jag trodde inte att det skulle vara så enkelt att tysta en blogg, men det är det tydligen.

Kampen fortsätter – eventuellt på annan webadress!!

PS: Jag är genuint nyfiken på vad som drivit DN till att skicka advokaterna på mig. Om det finns någon journalist i läsekretsen som skulle kunna ringa ett par samtal och kolla upp vad som ligger bakom DNs agerande skulle det vara intressant. Det är trots allt förvånande. Oavsett juridiken kring användandet av grafik: Bloggosfären är full av klipp från DN – varför nu, varför jag?

Den troliga förklaringen är väl att någon i ledande ställning på DN har misstolkat mina texter som kritik mot DN på allvar, ”borgarpressen” etc, och bestämt sig för att det fick vara nog – och målat in sig i ett hörn när det blivit pinsamt.

Alternativt vill DN statuera exempel i bloggträsket, få stopp på copy/pejstandet – och jag råkade komma upp på radarn.

4 kommentarer Lägg till

  1. Flytta över allt till Blogger? Preventivt?

  2. ”Att tolka samt att ha behållning av alla dessa satiriska perspektiv i blogginlägget kräver kunskap om politiska ideologier, Sveriges politiska historia, dagsaktuell politik samt associationsförmåga”.

    Nu kände jag mig omedelbart smartare. Och ja, jag betalar också för musik och filmer. Gratisluncher har alltid ett pris i slutändan.

  3. Ernst skriver:

    Du har väl sparat bloggens innehåll?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s