Ett samhälle fritt från tillväxt

Jag satt på Sosta med dagens första machiato när Fridolin stormade in, upprörd. Han viftade med sin iPad. Tydligen har Jonas Sjöstedt i en artikel i Dagens Industri rett ut de ekonomiska sambanden i en marknadsekonomi och bland annat klargjort att: Välfärden kan aldrig expandera om vi låter skattepengar gå till privata vinster.

”Sven-Erland, förstår du inte vad det här betyder?” frågar Fridolin indignerat.

Han fortsätter: ”Äntligen ett samhälle fritt från tillväxt. Ett samhälle där vinster i näringslivet sätter stopp för all expansion.”

Jag tittade ner i koppen, såg att kaffet var slut och undrade om jag skulle hinna beställa en till innan Fridolin kommer till saken.

”Borgerligheten tror på evig tillväxt, men det är omöjligt; vi har bara ett jordklot. Här har vi äntligen ett instrument för att stoppa vansinnet, för att hämma tillväxten: vinster i välfärden. Då vill den där förbannade Sjöstedt förbjuda dem. Det kan vi i miljöpartiet aldrig gå med på!” sa han med eftertryck.

”Tänker du inte väldigt terracentriskt nu?” frågade jag. ”Det finns förmodligen massor av bebodda planeter där ute. Deras världar är inte mindre värda än vår.”

Han stod tyst och betraktade mig förvånat, så jag fortsatte och förklarade att Sjöstedt sannolikt inte avser hela näringslivet. Vinster hämmar inte tillväxten överallt, bara i de verksamheter som levererar till det offentliga, de som lever av skattebetalarnas pengar.

Exempelvis IT, fastighetsbolag, hela servicesektorn, revisorer, advokater, restauranger, hotell, fordonstillverkare, läkemedelsföretag, verkstadsindustrin, asfaltstillverkare, hovslagare, möbeltillverkare, pizzabagare, konstnärer, experimentella teatergrupper, dataspelsutvecklare, arkitekter, trädgårdsmästare, transportföretag, livsmedelsgrossister, klädtillverkare…

Vi fick aldrig listan helt färdig, men vi enades om att miljöpartiet skulle få möjlighet att diskutera denna nästintill magiska mekanism för hämmad tillväxt i regeringsförhandlingarna efter valet.

En kommentar Lägg till din

  1. David H skriver:

    Börja med att gräva där vi står, de direkt skattefinansierade verksamheter som går till privata vinster. I sjukhusen: städning utförs oftast av städfirmor, även i våra landsting, som gör vinst. Datasupporten har lejts ut till något IT-bolag, vaktmästeriet sköts av någon teknikkonsult. Restaurangen drivs privat. Sedan har vi mängder av statliga och kommunala verksamheter som sköts av profitörer; vägunderhåll, snöröjning, utbildningar, transporter. När man tänker på det är det otroligt hur nyliberalismen fått härja, men med vinstförbud för skattefinansierad verksamhet löses allt på ett mycket smidigt sätt.

Lämna en kommentar