Det kommande året

Ett nytt år ligger framför oss – ett ovanligt långt år, ett skottår. Ett år då vi socialdemokrater får skott på högern.

Vad kan vi då vänta oss av detta ännu så jungfruliga år? Denna Tabula Rasa med sina oändliga möjligheter – till politiska samtal, till medmänsklighet och ett fortsatt gemensamt samhällsbyggande.

Opinionsundersökningar. Vi kan framför allt räkna med opinionsundersökningar. Många opinionsundersökningar. Opinionsundersökningar av varierande kvalitet. Opinionsundersökningar varje vecka i varje media. Opinionsundersökningar där ingenting befinner sig utanför felmarginalen.

Och statsvetare. Vi kan framför allt räkna med statsvetare. Som kommenterar opinionsundersökningar.

Och mer skriverier om Juholt. Vi kan framför allt räkna med mer skriverier om Juholt. Och statsvetare som kommenterar skriverier om Juholt baserade på opinionsundersökningar vilka reser frågan om/när Juholt tänker avgå.

Vi kan framför allt räkna med både orakliska och delfiska uttalanden av statsvetare: ”Juholt kan inte formellt avsättas förrän Partikongressen 2013 och han verkar fast besluten att sitta kvar, så jag bedömer att han leder Partiet fram till dess, men jag utesluter inte att han inte sitter kvar vid riksdagens öppnande i höst”.

Det låter ju inte särskilt upphetsande tänker du. Nej, därför kommer Sven-Erland till din hjälp: Jag presenterar redan nu den mest tillförlitliga undersökningen av partisympatier – SCB:s väljarbarometer för maj och november 2012.

Det visar sig att:

M tappar något under våren för att återhämta sig till november 2012 och hamnar på 32,7%. Väljarna har tröttnat på statsministerns tillbakalutade ledarstil, men turbulensen kring Juholt återkommer efter sommaren och väljarna strömmar då över till moderaterna igen.

C för en svajig tillvaro under året, men hamnar på i stort sett samma väljarstöd som i november 2011 – den sk Lööf-effekten.

FP rör sig sakta uppåt och noterar en statistiskt säkerställd ökning.

KD stärks av den sk Odell-effekten, dvs när Hägglund nu däckat motståndaren lyckas han stärka partiets ställning genom att hålla sig strax över riksdagsspärren mot slutet av 2012.

S noterar en svag uppgång under våren – vilken dock raderas ut när Juholt presenterar Partiets budgetförslag under hösten. Partiet hamnar på 26% i november, den lägsta noteringen någonsin.

V ökar sitt väljarstöd under våren som en följd av kannibalisering på vänsterkanten – dvs att Jonas Sjöstedt lagt beslag på Partiets strategi ”förnyas utan att förändras”, vilket leder till framgångar under våren. Strategin genomskådas dock av väljarna efter sommaren och partiet hamnar på 6,2% i novembermätningen – fortfarande över siffran från föregående år.

MP stärker sitt grepp om den urbana medelklassen – blir större än Partiet i stora delar av Stockholms innerstad – och etablerar sig stadigt strax över 12%.

Så där – nu slipper ni trötta ut er med alla dessa kortlivade opinionsundersökningar under året.

God fortsättning!

Opinionsundersökningar. Vi kan framför allt räkna med opinionsundersökningar.

6 kommentarer Lägg till din

  1. observer61 skriver:

    Grattis till Er alla på kansliet som lyckats med att hitta stöd för vår politik i OECD rapporten (SvD Brännpunkt 2011-12-30):

    ”OECD varnar nu för den växande ojämlikheten och de slitningar den skapar.”

    Visserligen har jag inte hittat passusen i de dokument som finns på nätet. Men hur som – nu skall vi smida medan järnet är varmt och köra grillspettet genom kapitalisterna. Marginalskatter kan höjas, skatt på kapital, arbete och aktier shockhöjas, återläggning av fastighetsskatten. Kollektivanslutning av fackliga medlemmar till de sociala demokraterna och alla andra. Svenska kyrkan skall återföras till staten och broderskapsrörelsens ömma omsorger.

    Åter kan vi gå och handla på Domus och Konsum. Efteråt får vi njuta av kvalitetsfilmer från Cuba och av Maj Wechselmann.

    Nu kommer våren till de sociala demokraterna. Våra högersossar kommer att vända tillbaka till tron på den starka staten som kan stödja alla de ny-fattiga som vi ordnar genom vår politik.

    Tack OECD.

  2. Arvid1 skriver:

    Så här på årets första dag har jag drabbats av en svår depression. Jag inser nu att vår Julholt aldrig kommer att bli den statsminister vårt svenska folk i sina hjärtan önskar se på tronen. Orsaken är naturligtvis att enligt Mayakalendern så kommer världen att gå under år 2012, och därav följer att det framgångsrika valet 2014 måste inhibieras. Skulle ändå Juholt överleva denna katastrof så finns det inga människor kvar att styra över och hans välformulerade budskap kommer att eka i en öde öken.

    1. Vi kan trösta oss med att allt Juholt har sagt ekar för alltid ut genom fjärran galaxer. Kanske kommer hans klokskaper att fångas upp av för oss okända rymdvarelser och förädlas vidare…den här galaxen är nog körd för Juholt.

  3. hermelin! skriver:

    Folk gäspar av trötthet över dessa opinionsmätningar.
    Räcker med en gång om året eftersom det varenda månad ser likadant ut vad gäller resultaten av röstsiffror.
    Tips till 2012 blir att KD rasar ner till 3,6 %.Trötte gamle Hägglund blir ingen vinnare i framtiden.
    Sossarna får antingen ett uppsving till 32%,om dåliga tider vad gäller konjunkturförändringar väntas,eller så rasar de till 22,5 % om de dåliga tiderna uteblir.
    Mp ökar till 12,8-13%,beroende på om sossarna har medvind eller motvind beträffande Juholt.
    Vp kan sno vänsterröster från sossarna och öka till 6,3 -7%,om inte Mp rofsar åt sig alla röster från sossarna.
    Fp ligger kvar på mellan 6-7% om inte skolpolitiken går åt helskotta.
    C beror helt på Lööfs insatser som minister,och hur stark hon visar sig vara i Reinfeldtregeringen,kan bli allt från en pendling mellan 3,9-6 %.
    SD pendlar mellan 4,9-7%.
    Moderaterna pendlar mellan 32-36%.
    Med andra ord inga större förändringar 2012.
    Så nu kan alla onödiga vecko-opinionsföretag ta semester ett år och återkomma 2013,eftersom de kan använda Sven-Erlands mätningar (som stämmer bra överens med mina gissningar) hela året 2012!

  4. Åke skriver:

    Jag tror att krafttag mot de krafter som vill privatisera vårdsektorn och överlåta denna till hämningslös profithunger är en öppning ni borde satsa på. Ett råd i all välmening.

Lämna en kommentar