Downton Abbey – Partiets räddning

Jag är sjukt trött på Per Schlingmann. I går eftermiddag dök han upp på Urban Deli vid Nytorget i SoFo, just när jag fått in min charkbricka med Pata Negra och Manchega. Jag undrade vad han gjorde där, på röda Söder. ”Röda? Du måste hänga med din tid, Sven-Erland”, svarade han, ”Här finns bara urban medelklass. Det här är mitt folk. Eller miljöpartiets. I alla fall inte ditt”.

Sedan tjatade han igen om hur Partiet aldrig kan vinna valet så länge Lyxfällan går på tv.

När han gått slog det mig: Partiet har all chans i världen att vinna valet, så länge Downton Abbey går i tv! Det engelska klassamhället utövar en märklig dragningskraft på svenskar – medborgarna i världens mest jämlika samhälle. Den rättrådige Lord Grantham, som har sina mänskliga fel och brister, men alltid agerar oegennyttigt till det allmännas bästa. Mr Bates – den evigt lojale betjänten, i en värld där bara de lojala tjänstehjonen, de som aldrig gör uppror, kan räkna med att lyckan ler mot dem. De upproriska, som Thomas (Östros?), med ideas above their station råkar oundvikligen illa ut.

Så lyder det budskap som valmanskåren sitter som fån framför tv:n och tar till sig. I Sverige har vi avskaffat klassamhället – eller hade innan det återinfördes av högern – men det är inte svårt att se vad valmanskåren identifierar sig med i Downton Abbey. Partiet! Reinfeldt kan (förment) kopiera socialdemokratins idévärld, Borg kan tycka att det är häftigt att betala skatt – men till slut står högern där som en slipslös och ledig Per Schlingmann, utan förmåga att kanalisera folkets behov av en Överhet.

Här har jag funnit en viktig uppgift för mig som tillförordnad motpåve. Vår Partiordförandes främsta svaghet är kanske att han är folklig. Partiet kan inte erbjuda medborgarna en ledare som är som folk är mest – han blir bara en driftkucku. Moderaterna må ha plagierat vår politik, men de kan inte kopiera vår självklara förmåga att agera rättrådig Överhet.

Nu återstår bara att vi hittar en Partiledarkandidat som kan personifiera denna Överhet, för det verkar inte vara Juholt. Sannolikt är det något kommunalråd med egen majoritet i kommunen.

10 kommentarer Lägg till

 1. Martin skriver:

  De tunga skogslänen har Lennart Holmlund att bjuda på.
  Kommunstyrelsens ordf i Umeå i 16 år. Orubblig.
  Ett fynd för dina planer.

  1. Sven-Erland skriver:

   En bra förslag. Jag har själv haft Holmlund i tankarna – och han stödjer motpåvekampanjen. Holmlund – Sveriges svar på Lord Grantham!

 2. Sven-Eric Forsén skriver:

  Då massmedia låtit Håkan Juholt och partiet få utrymme för politisk debatt återvänder hoppet. Han och en socialdemokratisk regering är garanten för att vårt land skulle klara sig utmärkt i krigstid. Orsaken: Då blir Peter Hultqvist i så fall försvarsminister. Ett före detta kommunalråd från Borlänge, alltid lika beslutsför och med stadig mark under fötterna.

  1. PH är alltid rätt och faktiskt lite metro.

 3. David H skriver:

  Möjligen, men kopplingen till dagspolitiken är inte lika tydlig som i lyxfällan. Även byggprogrammen gynnar Högern: den arge snickaren visar på att talanglösa hemmasnickare inte kommer någon vart. Anders Timell gick också ut öppet och sa att han skulle rösta på Alliansen inför förra valet.

  Annars gillar jag radions P1, de kör nu av skamkänslor program om den orättvisa högerskolan och även radioteater på samma tema; som visar på att ungdomarna bara väljer skola utifrån om de får en lap top-dator eller inte.

  Problemet är att målgruppen inte lyssnar på P1.

  Bättre TV, helst på svenska, efterlyses.

  Om någon att ersätta Juholt: Varför inte Den Store på Torp? Hög ålder är bara bra, till och med pensionärerna sviker ju vid valurnorna. Ingen skulle våga beskylla honom för att vara en popcorn-maskin.

  1. Sven-Erland skriver:

   Jag har naturligtvis redan talat med Den Store på Torp, han vore gjuten för rollen som Lord Grantham, men han avfärdade förslaget som orealistiskt: han har inte längre råd att leva på enbart en statsministerlön.

   1. Han har exakt den rätta jovialiska och ändå smått föraktfulla framtoning som kännetecknar en godsägare/slottsherre.

 4. Flink,Flank,Flunkit skriver:

  Skulle alltså detta resonemang tas på afternoonteet tillsammans med några övervintrade Kempar eller Hedbergare kanske vi kan lotsa de norra länens arroganta tillmälen i huvudstaden till en spets vars ände dock är sittbar.
  Bara inte några Veerstegare stegar in och köpslår mot aftonkvisten innan omklädning för middagen är klar.
  Alltid finns där en ränksmidare man inte kan skåda ens i sumpen efter sistkasken!!

 5. hermelin! skriver:

  Ha!
  Det är Downtown Abbey som får mig att öppna ögonen inför äkta borgarskapets moderater.
  Det nigs och städas i det oändliga såsom exakt våra tiders rutarbetare gör, inför herrskapsfolk som Göran Skytte med flera.
  Sverige börjar bli ett Downtown Abbey,med ett lägre stående folk med minimilön som niger och bockar inför högre stående folk som tjänar betydligt mer än kommunalarbetare.
  Kan inte sossarna byta ut Juholt som bara börjar bli en belastning och sätta in Östros eller vem fanken som helst så man kan rösta på partiet 2014!

 6. metusalem skriver:

  Ryktet har gått att 17% av svenska valmanskåren sätter Håkan Juholt som lämpligast att vara statsminister. Kan motivet vara att han käckt försäkrat att han kommer icke att debattera om han inte får bestämma var debattörerna skall stå? Inga andra kvalitéer har såvitt försports siktats hos den väldige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s